Как да съживим мушкатото след зимната летаргия

64697
Как да съживим мушкатото след зимната летаргия
Снимка: iStock

Мушкатото и сакъзчетата са едни от най-разпространените видове цветя за отглеждане в домашни условия и могат да изтърпят зимата, но определено се нуждаят от повече грижи с настъпването на пролетния сезон. Те трябва да се събудят и приспособят към новия климат и по-топлото време. Особено внимание трябва да се обърне на поливането им, като не трябва да прекаляваме с него, а да бъде умерено. Водата не бива да ги залива изцяло, но и не трябва да ги оставаме твърде сухи. Освен за поливането трябва внимателно да помислим и за правилните температури и достъпа до светлина. Ето няколко съвета от специалистите:

Изнесете мушкатото на светло и топло място

Сложете боб в саксията с цветята и вижте какво ще се случи

Опитните домакини разчитат на един трик при отглеждането на стайни растения. Те слагат боб в саксиите с цветята. По този начин цветята ...

Мушкатото е предпочитано, защото не изисква особени усилия за отглеждането му, но все пак има някои фактори, с които трябва да се съобразим, за да расте здраво и красиво. Те имат нужда от достатъчно светлина, иначе в противен случай листата им пожълтяват и увяхват, а самото стъбло се оголва. 

При преместването им от хладно място през зимата до по-светлите части на помещението, е препоръчително цветовете да се подрежат и оформят, за да се приспособят правилно и оптимално. Целта е активизирането на цветето и активното му сокодвижение. Орязването става само когато растението е добре полято, ако то е сухо и няма достатъчно вода, има опасност да не се разлисти, защото няма необходимата сила. Премахнете най-много на 10-15 см от основата или да останат поне 5 възела. Първите цветове се премахват, което подтиква към по-силен растеж.

Как да съживим мушкатото след зимната летаргия

Ако растението не се нуждае от пресаждане, се насочваме директно към подхранването му. Препоръчва се първите няколко пъти да се внася по-голямо количество азот, а около 4-5 път да се увеличи добавянето на фосфор и калий. Вземете предвид факта, че пеларгониумите не се нуждаят от много и чести подхранвания.

Как да се грижим за мушкатото през зимата

Внесете вътре като стайни растения Ако имате място у дома за саксиите на слънчево място, можете да внесете вашите мушката в къщата си ...

Ако сте съхранявали мушкатата си през зимата в кашони или на висящи саксии, те първо се накисват и в зависимост от състоянието им подходите могат да варират. Ако корените са здрави и цялостният външен вид на растението е добър, то може да се пресади още на същия ден, но преди това корените трябва да се накиснат във вода за няколко часа. Започнете от сутринта и следобед пресадете растенията.

Ако състоянието на мушкатото обаче видимо не е много добро – увехнали и пожълтели листа, увредени стъбла и т.н., първо трябва да отстраним болните участъци, да почистим и да орежем излишното, за да дадем сили на растението за нов и бърз растеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com