Как да създадем здрава градинска почва

23312
Как да създадем здрава градинска почва
Снимка: planet_fox / Pixabay

Една от тайните на успешните градинари за красиви цветя е именно почвата. Сигурно се чудите как да разберете дали почвата ви е добра за растенията, които отглеждате. Ето и няколко съвета на специалистите, за да разбере това.

Структура на почвата

За да разберете с каква структура е почвата ви, то можете да направите следния тест: когато почвата не е нито суха, нито влажна, то изкопайте малко пространство – около 15 см. Поставете малко от нея в консерва и размачкайте.

Това ще ви помогне да определите каква е почвата – кремообразна, прахообразна или гранулирана. В идеалния случай почвата ще е на бучки, които при лек натиск запазват своята форма. Ако бучките, които се наричан агрегати, се разпадат само при по-усилен натиск, то почвата ви е твърда.

Защо това е важно. Почвата, която е с отворена структура, позволява свободно движение на водата и въздуха. Това е предпоставка да имате здрави и красиви растения, чиято коренова система се чувства повече от добре.

Възможност за обработване

Почвата, която е лесна за обработване, позволява на водата да стига по-лесно до корените. Така тя не се и уплътнява прекалено. Ако тя не е лесна за обработване, най-вероятно имате и други скрити проблеми, които действат от известно време.

7 перфектни начина да подготвим почвата за разсад за отлична реколта

Есента е най-доброто време да подготвите почвата в градината за отглеждане на разсад. В самото начало на живота разсадът трябва да полу...

Почвени организми

Развитието на различни гъби, бактерии, насекоми и безгръбначни организми е един от най-сигурните признаци за състоянието на почвата. Колкото повече има от тях, толкова е по-малка вероятността вредители да нападнат растенията ви.

Всеки един от тези организми има своята роля за снабдяването на насажденията ви с хранителни вещества. Поради тази причина не трябва да бъдат подценявани. За да разберете състоянието на почвата си, то разровете на 10 см и пребройте колко микроорганизми има. Ако те са под 10, то почвата ви няма живот.

Земни червеи

Те са едни от най-важните елементи в почвата и я обогатяват с ензими, бактерии и органични вещества, които са важни за подхранването на растенията. Те увеличават и водната пропускливост на растенията. Ако откривате дупки на червеи, а след като ги разровите видите поне 3-4 вида, то тогава почвата ви е достатъчно органична.

Каква почва да изберем за стайните растения

Растенията имат различни нужди, точно като нас. Важно е да знаете какви са тези нужди, като например различните желани количества вода,...

Коренова система

Когато погледнете корените, можете да разберете дали почвата е добра и растенията ви са здрави. Това е така, защото те са в непосредствена връзка с почвата и разчитат на нейното качество. Без въздух, вода и биологичната активност, в която растат, те не могат да вършат своята основна функция.

За да разберете какво е състоянието на почвата вземете растение, което няма да ви липсва (най-добре да е едногодишно) и го изкопайте. След като достигнете дълбочината на корена, издърпайте и проверете степента на развитие на корена, търсейки фини нишки с бял и здрав вид. Кафявите и гъсти корени показват сериозни проблеми с дренажа. Зачервените корени също могат да бъдат показател за проблем или наличие на вредители.

Степен на задържане на вода

Тя е важна за развитието на кореновата система. За да можете да определите каква е, то изчакайте проливен и обилен дъжд. След това, засечете след колко време растенията започват да показват примери за жажда. Ако видите, че растенията искат по-често поливане и това не е типично за региона, то има проблем в почвата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Грешки, които карат орхидеята да пожълтее и да загине

Колко дни след цъфтеж узряват доматите

Какво предизвиква черно гниене по доматите

Как да се преборим с ранното кафяво гниене по овошките

Как да се преборим с поповото прасе?

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com