Как се отглеждат чушки халапеньо: Всичко, което трябва да знаете

1339
Как се отглеждат чушки халапеньо: Всичко, което трябва да знаете
Снимка: englishlikeanative / Pixabay

Искате ли да добавите пикантна нотка в живота си? Засадете чушки халапеньо тази пролет! Растението халапеньо е в умерения диапазон за лютивина, когато става дума за люти чушки, така че е подходящо за повечето хора.

Отглеждането и грижата за халапеньо не е трудно. Интересувате ли се от отглеждането на собствено халапеньо? Продължете да четете, за да научите повече за грижите за растенията халапеньо.

Още: Всичко за мулчирането: Как, колко и какъв мулч да изберете

Относно чушките Халапеньо

Чушките халапеньо са вид люти червени чушки , Capsicum annuum , който включва не само сладки чушки, но и хабанеро и люти червени чушки. Името „jalapeño“ е испанско от „Jalapa“, столицата на Веракрус, Мексико, където първоначално са били култивирани халапеньо.

Пикантността на чушките идва от капсаицина, намиращ се в тях. Що се отнася до пикантността, халапеньото е сравнително меко, с показатели от 2 000 до 8 000 топлинни единици на Сковил (SHU).

Как да засадите семена от халапеньо

Тъй като чушките имат дълъг вегетационен период, повечето хора започват да сеят семена на закрито или купуват разсад за пресяване. Някои градинари чакат поне две седмици след засаждането на домати , за да засадят разсад от чушки халапеньо в градината.

Семената могат да се засяват директно в градината, след като температурата на почвата е поне 18 градуса или да се започне на закрито 8-10 седмици преди последната дата на слана във вашия район. Температурата е критична и освен, ако не е достатъчно топло, семената на чушките няма да покълнат и разсадът няма да оцелее. Обратно, растенията халапеньо няма да дадат изобилие от плодове, когато температурата е над 32 градуса по Целзий.

Изберете място, което е изцяло на слънце. Поставете семената на около 36-40 см. едно от друго и на 61-91 см. едно от друго в редове. Покрийте семената леко с пръст.

Разсадът може да бъде преместен в градината, когато нощните температури са над 16 градуса. Уверете се, че сте втвърдили разсада, които е отгледан на закрито, като ги поставяте навън на все по-голямо излагане на слънце в продължение на около седмица, за да избегнете шок.

Вода

Поддържайте растенията халапеньо постоянно влажни. Въпреки че грижите за растенията халапеньо не са трудни, растенията трябва да се поливат по време на горещи и сухи периоди. Най-добре е да избягвате попадането на вода върху чушките, така че капковото напояване е най-добрата форма на поливане.

Светлина

Чушките халапеньо трябва да се отглеждат при най-малко 6 часа, за предпочитане повече, пълно слънце .

Температура и влажност

Температурите на халапеньо трябва да са между 20-29 градуса през деня и 16-21 градуса през нощта. Високите температури над 32 градуса или ниските температури ще доведат до окапване на цветовете и липса на реколта. Нивата на влажност за този сорт чушки са умерени.

Почва

Халапеньо, виреят в плодородна, влажна, добре дренирана почва, която е неутрална до леко кисела. Саксийните халапеньо предпочитат богата, универсална смес за саксии, която е добре дренирана. Чушките, включително халапеньо, се справят най-добре в глинеста, добре дренирана почва с много органична материя. Пълното слънце и топлите температури също са важни при отглеждането на чушки халапеньо.

Тор

Трябва да добавите много богат компост към почвата, в която ще засадите чушките преди да го направите. Нанесете странична превръзка от компост или балансиран тор през вегетационния период. Чушките, отглеждани в саксия, са особено податливи и ще се възползват от балансиран гранулиран тор или слой компост, разпръснат в основата на растението, преди да се образуват цветове.

Грижа за растенията халапеньо

Растенията халапеньо изискват слънце в продължение на 5-6 месеца след сеитбата, в който момент първият добив плодове ще бъде готов за прибиране.

Не засаждайте халапеньо близо до други членове на семейство Solanaceae (нощни). Членовете на нощенката като чушки и домати са податливи на едни и същи вредители и болести и могат да се заразят взаимно.

Как да берем чушки Халапеньо

В зрялост растението халапеньо е високо около 61-91 см. и ще даде 30-40 средно големи чушки за няколко седмици.

Халапеньо се берат, когато чушките са зелени, но ако се оставят да останат върху растението, те ще узреят до червено, оранжево или жълто. Това трябва да съвпадне с 5-6 месеца след засаждането или 60-80 дни след разсаждането. Ако предпочитате чушките ви да са по-пикантни, изчакайте да се зачервят, за да ги приберете.

Можете да изсушите халапеньо , да ги замразите или да ги използвате в салса и сосове.

Проблеми, вредители и болести

Халапеньо са нощни растения като домати, картофи и патладжани и са уязвими към подобни болести и проблеми с вредители. Поддържането на растенията добре напоени и градината ви чиста от гниещи остатъци ще ви помогне да сведете проблемите с вредителите до минимум.

Листни въшки, акари, ларви на бръмбари са потенциални вредители по халапеньо.

  • Листните въшки могат да бъдат премахнати или намалени с инсектициден сапун, напръскани с вода или чрез използване на органичен пестицид като масло от нийм.
  • Ларвите на бръмбар могат да повредят кореновата система на растението. Поддържайте зоната около чушките свободна от плевели, за да попречите на размножаването на бръмбари.
  • Фузариозното увяхване е гъбично заболяване, което може да зарази растенията причинявайки пожълтяване и цялостно отслабване на растението.
  • Антракнозата, друго гъбично заболяване, изразяващо се в хлътнали петна по плодовете. Растенията с антракноза трябва да бъдат унищожени.
  • Червеите или гъсениците трябва да се отстранят от растенията и да се изхвърлят. Добра идея е ежедневно да проверявате растенията за вредители.

Подрязване

Въпреки че не е наистина необходимо, подрязването може да помогне за увеличаване на производството и да доведе до по-здраво растение. Подрязването може да се извърши и в края на сезона, за да се отвори върхът на растението. Това ще позволи достигането на повече светлина и може да намали броя на малките плодове, така че по-големите, по-зрели плодове ще имат време да узреят преди първата слана.

Подрязвайте растенията си по време на пресаждането или скоро след това, когато растението е високо поне 30 см. Отрежете или прищипете стъблата на халапеньо до втория или третия набор от листа. Това се нарича топинг и ще доведе до по-пълно растение. Докато подрязвате, внимавайте да не повредите Y-образното разклонение на растението.

Размножаване

Можете да размножите растения халапеньо, като използвате резници или семена.

За да вземете резници, потърсете средно голям, ковък, мек, зелен клон на върха на растението. Направете чист диагонален срез, като се уверите, че сте оставили поне 2-3 възела на клона над среза. Отстранете всички листа, плодове или цветя. Потопете резника във вода до първия възел, или потопете резника в хормон за вкореняване и след това го поставете във вода.

Следете нивото на водата и я сменяйте, ако е необходимо. След около месец резникът трябва да започне да образува корени. Когато станат дълги 2,5-5 см., прехвърлете резника в почва за саксии.

Събирането на и запазването на семена от хибридни сортове може да ви разочарова. Новото растение няма да се окаже същото. Вместо това може да си струва да закупите нови семена.

Още: Зеленчуци, които можете да отглеждате на сянка

Сортове халапеньо

Сега има толкова много разновидности на халапеньо, че „халапеньо“ е по-скоро категория. Днес можете да избирате от Billy Biker, Early, El Jefe, Goliath, Jalafuego, Jaloro, Jedi, Lemon Spice, Mattapeno, Mammoth, Mucho Nacho, Orange Spice, Pumpkin Spice, Purple и TAM.

Факти за халапеньо:

  • Ботаническо име: Capsicum annuum 'jalapeño'
  • Височина: 61-91 см.
  • Разстояние: 38-46 см.
  • Излагане на слънце: Пълно слънце
  • Изисквания към почвата: Богата, влажна, добре дренираща

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com