Как се прави брашно от яйчени черупки и как да го използваме в градината?

18463
Как се прави брашно от яйчени черупки и как да го използваме в градината?
Снимка: Istockphoto

Брашното от яйчени черупки е фантастичен и рентабилен начин да подобрите състоянието на почвата в градината и да осигурите основни хранителни вещества на растенията си. Богати на калций, яйчените черупки могат да помогнат за предотвратяване на гниенето по края на цветовете при доматите и чушките и да укрепят клетъчните стени при всички растения. Приготвянето на брашно от яйчени черупки е лесен процес, който не само намалява кухненските отпадъци, но и допринася за устойчиви градински практики.

За да приготвите брашно от яйчени черупки, започнете да събирате яйчени черупки от кухнята си. Изплакнете ги добре, за да отстраните остатъците от яйца, и ги оставете да изсъхнат на въздух. След като изсъхнат, натрошете черупките на малки парченца. Можете да използвате хаванче или да ги поставите в найлонов плик и да ги смачкате с клечка за зъби. Целта е да се получи фин прах, но малките парчета са приемливи, ако нямате възможност да ги смелите фино.

Вижте защо опитните градинари слагат орехови черупки в градините си

За да усъвършенствате допълнително парчетата от яйчени черупки до консистенция, подобна на брашно, използвайте кафемелачка или мелничка за подправки. Смелете натрошените яйчени черупки, докато заприличат на прах. Не забравяйте да почистите добре мелничката преди и след това, за да предотвратите кръстосано замърсяване с хранителни частици.

След като вече имате домашно приготвено брашно от яйчени черупки, е време да го използвате в градината. Едно от основните предимства на брашното от яйчени черупки е високото съдържание на калций, който е от съществено значение за растежа на растенията. Калцият помага за предотвратяване на болести като гниене по края на цветовете - често срещан проблем при доматите и чушките. Просто поръсете брашно от яйчени черупки около основата на растенията, особено по време на вегетацията.

Брашното от яйчени черупки действа и като естествен тор, осигурявайки на почвата бавно освобождаващ се източник на калций. Това спомага за развитието на силни корени и цялостното здраве на растенията. Смесете брашното от яйчени черупки в почвата при засаждане на нови семена или разсад. За вече установени растения можете да поръсите праха на повърхността на почвата и внимателно да го вкарате в горния слой.

Трикове от градинарите: Използване на яйчени черупки в градината

Освен това брашното от яйчени черупки може да бъде възпиращо средство за някои градински вредители, като например охлюви, които се отблъскват от острите ръбове на натрошените черупки. Създайте бариера около уязвимите растения, като поръсите с брашно от яйчени черупки повърхността на почвата.

Приготвянето и използването на брашно от яйчени черупки в градината е прост, но ефективен начин за повишаване на плодородието на почвата и насърчаване на здравето на растенията. Като рециклирате кухненските отпадъци и използвате естествените ползи от яйчените черупки, допринасяте за по-устойчива и процъфтяваща среда в градината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com