Какви грижи да полагаме за чесъна, за да станат с глави като на ябълки

15658
Какви грижи да полагаме за чесъна, за да станат с глави като на ябълки
Снимка: iStock/Guliver

Започнали сте да обработвате своята зеленчукова градина или сте отдавна в занаята, просто сега сте решили да засадите чесън? Няма значение. Той винаги е необходим на трапезата и за вкуса на ястията, които приготвяме.

Чесънът е една от ценните съставки в кухнята, а ако можете да си го набавите от градината, още по-хубаво. За целта трябва да полагате съответните грижи за чесъна, а какви са те, ще разберете в следващите редове.

Как лесно да си засадим чесън в саксия у дома (ВИДЕО)

Чесънът (Allium sativum) или чеснов лук е многогодишен луковичен зеленчук от семейство Лукови, род Лук. Този вид не се среща в диво със...

Как се отглежда чесън, така че да получите здрави и големи глави от зеленчука?

Като начало трябва да засадите чесъна в правилното време – 10 дни до две седмици, преди да настъпи студеният сезон. По този начин зеленчукът ще пусне коренчета, но няма да покълне и да изгори от студа. Така, още с първите слънчеви лъчи за пролетта ще имате здрави и свежи кълнове чесън.

Важно е да улучите правилното време за садене на растението, защото ако го направите по-рано, той ще покълне и щом снегът падне, стръковете ще замръзнат. Когато порасте през пролетта, няма да бъде здрав и вкусен. Ако пък го засадите твърде гъсто, той няма да успее да пусне корен и ще се развали и изгние в почвата.

Като заговорихме за почва, чесънът се нуждае от подхранване минимум 3 пъти. Препоръчително е да се ползва органичен тор, който да насърчи плододаването и растежа. За първи път подхранването на чесъна се прави на пролет. Може да ползвате азотни торове с богато съдържание на калий, фосфор и други хранителни вещества, които ще направят почвата по-плодородна. Ако ползвате пресен или птичи тор, ще видите как чесънът расте здрав и силен.

Чесънът е полезен, термичната обработка не му действа добре

Ето как правилно да съхранявате чесъна. Така остава свеж цяла година

Ползите от чесъна са известни отдавна, освен това той е един от продуктите, които винаги трябва да бъдат под ръка. Но не всеки знае как...

14 дни след първото подхранване е време за второ. То се прави с тор с високо съдържание на калий и фосфор. Най-простият начин е да обогатите почвата с пепел. След още две седмици направете трето подхранване със същата съставка. Може да направите и четвърто, също с пепел, ако решите. Хубаво полейте насажденията преди това. Важно е да поддържате почвата влажна.

Мулчирайте почвата с трева, сено или слама. Те задържат влагата и позволяват на растението да се възползва от нея седмица след поливането.

При чесъна всичко трябва да се случва в точния момент, включително и почистването на стрелите със семена, които той изхвърля. Махнете ги, за да не забавят растежа на главите. Може да го направите с градинарска ножица.

Ето какво ще стане, ако хвърлите скилидка чесън в тоалетната, преди да си легнете

Разбира се, най-важната част – прибирането на чесновата реколта, също трябва да се случи навреме. Най-лесният начин да разберете кога се вади чесънът, е като се ръководите по стрелите със семена. Щом започнат да се надигат и семената се отворят, плодът може да бъде събран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com