Кога да засадим лавандула и как да я отглеждаме?

16818
Кога да засадим лавандула и как да я отглеждаме?
Снимка: Getty images

Лавандулата, известна с ароматните си цветове и многостранното си приложение, е възхитително допълнение към всяка градина. За да си осигурите процъфтяваща лавандулова градина, е важно да вземете предвид оптималното време за засаждане и подходящите грижи, необходими за растежа ѝ.

Идеалното време за засаждане на лавандула зависи от местоположението ви и климата. Лавандулата е издръжливо многогодишно растение, което предпочита добре дренирана почва и много слънчева светлина. Като цяло се препоръчва лавандулата да се засажда през пролетта или есента, когато почвата е топла, но температурата на въздуха не е прекалено висока. Това време позволява на растението да пусне корени, преди да се сблъска със стреса на екстремните метеорологични условия. Въпреки това, ако живеете в мек климат с мека зима, можете да обмислите засаждането на лавандула и през зимните месеци.

Лавандула в домашната градина: Правилно поливане за СТРАХОТЕН растеж

При избора на място за лавандулата се уверете, че то получава поне 6-8 часа слънчева светлина на ден. Лавандулата вирее добре в добре дренирана, леко алкална почва. Ако почвата ви е тежка или глинеста, помислете за добавяне на пясък или чакъл, за да подобрите дренажа. Повдигнатите лехи също могат да бъдат добър вариант за осигуряване на необходимия дренаж за лавандулата.

Преди засаждане е препоръчително да подготвите почвата, като я обогатите с органични вещества, например компост. Това не само повишава плодородието на почвата, но и спомага за задържането на вода. Растенията на лавандулата трябва да бъдат разположени на разстояние около 2 до 3 фута едно от друго, за да се осигури правилна циркулация на въздуха и да се предотвратят потенциални заболявания.

Кога се сеят семената на лавандулата

Поливането на лавандулата е от решаващо значение в началния период на нейното създаване. След като растенията се установят добре, те са сравнително устойчиви на засушаване. Прекомерното поливане може да доведе до загниване на корените, затова е важно да се постигне баланс. Поливайте дълбоко, но оставяйте почвата да изсъхне между поливките.

Подрязването е друг важен аспект от грижата за лавандулата. Редовното подрязване помага за поддържане на формата на растението, насърчава храстовидността и спомага за по-добрата циркулация на въздуха. Подрязвайте лавандулата през пролетта, като съкратите около една трета от растението. Освен това отрязването на изсъхналите цветове не само поддържа растението в чист вид, но и стимулира производството на нови цветове.

Лавандулата е растение със сравнително ниски изисквания към поддръжката, но от време на време се нуждае от наторяване. Използвайте балансирани торове с бавно освобождаване през пролетта и избягвайте използването на прекомерни количества азот, тъй като това може да доведе до буйна листна маса за сметка на производството на цветове.

При по-студен климат лавандулата може да се нуждае от зимна защита, особено през първите няколко години. Полагането на слой мулч около основата на растението може да помогне за изолиране на корените и да ги предпази от екстремни температури.

С подходящи грижи и внимание към специфичните ѝ нужди лавандулата може да процъфтява и да ви възнаграждава с ароматната си красота година след година. Независимо дали украсява градината ви, осигурява ароматни рязани цветя или предлага етерични масла за различни приложения, отглеждането на лавандула е полезно начинание за любителите на градината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засаждане на тиквички - поръсете почвата с това, за да е богата реколтата

Топ 5 на най-добрите торове за доматите

Как е правилно да се поливат доматите, за да е богата реколтата им

Отглеждане на картофи в кофа – методът гарантира богата реколта

Най-добрият тор за черешите е този

Напръскайте още сега с това и цяло лято ще забравите за листните въшки

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com