Кога е най-добре за засадим грудките от бегония?

1029
Кога е най-добре за засадим грудките от бегония?
Снимка: Nyles McNierney / Pixabay

Масово отглежданата, достъпна и предпочитана от градинарите у нас бегония, с която най-често домакините украсяват терасите си и первазите на прозорците в кухните, тъй като не е капризно цвете, лесно е за отглеждане и има видове, които цъфтят целогодишно, съвсем не е обикновена. Тя носи губернаторско име – наречена е на Мишел Бегон, който е бил и покровител на ботаниката.

Бегониите са открити и описани за първи път от френския монах Шарл Плюше през ХVII век и от онзи момент до днес се радваме на хиляди различни вида с различни цветове, височини, размери. Някои са изключително дребнички, други наподобяват цели храстчета.

Любопитен факт е, че има над 900 различни видове бегонии, а вероятно ще ви е интересно да разберете, че това красиво цвете е с мъжки и женски цветове едновременно, които се развиват поотделно и върху едно растение. Всичко това звучи много интересно, но няма да ви помогне да се грижите по-добре за вашите бегонии, за да ви се отблагодарят те с едри и щедри цветове.

Първият въпрос, който начинаещият градинар, решил да отглежда бегонии, си задава е кои видове са подходящи за градината и кои се отглеждат задължително в дома, а вторият – кога да засадим грудките от бегония. Не по-малко важни са правилата за грижа за цветето, познаването на предпочитаните от него почва, изложение, торове, възприемчивостта му към заболявания, честотата на поливане, грижите след прецъфтяване, но за да стигнем до това първо трябва да знаем кога и къде да засадим грудките от бегония.

Бегония в цветната градина - Засаждане и добра грижа

Как и кога да засадим грудките от бегония?

Засаждането може да е от семена, готови растения, грудки. Бегонии от семена се отглеждат по-трудно и изискват повече грижи, внимание и опит. Ако ги отглеждате от семена, имате предвид, че ще трябва да спазвате редица правила и изисквания, свързани с отглеждането им – съдът да е плитък, пръста да е смес от торф и пясък в съотношение 2:1, посевите да се държат под стъкло, до първото пикиране да се полива леко с вода с температура около 30°С и други.

Много по-лесно е да закупите готови малки растения, които да преместите в градината или в саксия на терасата. При всички случаи засаждането трябва да стане през пролетта – от ранна до късна според това дали е топла, или студена тя, дали ще отглеждате бегониите в саксии в зимната тераса, или в двора, дали сте в равнината, където е топло много по-рано през пролетта, отколкото високо в планината. Най-общо може да се ориентирате, че е време за бегониите, когато прогнозата за времето не сочи големи или неочаквания застудявания.

По отношение на грудките можем да отбележим, че бегониите, чиито корени растат на грудки, се наричат Б. тубероза. Типичен представител са восъчните бегонии, които са наречени така, тъй като листата им са покрити с восъчен налеп. Добрата новина за восъчните бегонии е, че за разлика от другите, при които почвата винаги трябва да е влажна, което е ангажиращо за отглеждащите ги, при восъчната бегония, чиято родина е Бразилия и тропическите ѝ гори, поливате отново едва когато почвата е напълно суха. Сукулентни са и издържат на жега за разлика от другите видове.

Не е проблем грудката на тази бегония да зимува в земята или в саксията, като поливането през есента се намалява след пожълтяването на листата и се оставя да изсъхне листната маса. Подрязва се и се прибира със саксията или просто се оставя грудката в земята. Ако имате грудки в градината, то няма да ви се налага да засаждате, те ще поникнат сами. В случай, че нямате и трябва да засадите, то това следва да се случи през пролетта. Ако грудката е зимувала в саксия, пак през пролетта – най-често месец март се изважда и засява в нова с нова подхранена пръст.

Какво трябва да знаем за отглеждането на бегония вкъщи?

Как да се грижим за бегониите?

Макар да не са капризни, подобно на всички растения те имат своите предпочитания към почва, климат, овлажняване. Тези съвети ще ви помогнат за правилното отглеждане на бегониите:

  • Не ги оставяйте сухи. Почвата винаги трябва да е леко влажна през топлите месеци. Засушаването е пагубно за тях. Това не се отнася само за восъчните бегонии, с които вече ви запознахме.
  • Старайте се да не са на пряка слънчева светлина. Изберете за тях място, което е светло, но не е подложено на пряко слънчево греене, тъй като горещините ги карат буквално да увяхват в саксиите или в земята.
  • Стане ли студено, паднат ли температурите под 12 градуса, приберете бегониите в топла стая. Под 10 градуса те не биха издържали. Умерените температури – 15-22 градуса са идеални за тях.
  • Бегониите са податливи на гъбични заболявания. Забележите ли ги по листата, отстранете поразените. Има и специални препарати, които ще ви помогнат в борбата.
  • Бегониите не обичат и вятър, имайте предвид това, когато им избирате място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com