Кога е най-доброто време да засадите луковиците на кокичета, лалета, зюмбюли, нарциси?

22903
Кога е най-доброто време да засадите луковиците на кокичета, лалета, зюмбюли, нарциси?
Снимка: planet_fox / Pixabay

След тежката зима идва приказната пролет, а какъв по-добър признак за идващата надежда от появилите се кокичета, цветни лалета и други любими цветя? С тях слагаме край на студовете и приветстваме новия сезон. Кога обаче е най-подходящото време да ги засадим и как да ги отглеждаме правилно? Вижте в следващите редове. 

Правилно засаждане на луковици

Време за засаждане

Най-добрият период за засаждане на луковици на изброените растения е през месеците септември и октомври. Подберете слънчево място, което обаче да не е изложено на директните влияния на вятъра. Избягвайте места, които могат да станат твърде кални - подходящ е лек наклон, за да се оттича излишната вода. Засаждането обикновено е най-добре да се извършва при температури от около 10 градуса. Важно е да уцелите правилното време, защото ако ги засадите твърде рано, те ще поникнат през студовете и ще измръзнат.

Ако засаждате за първи път нарциси и лалета, тези съвети са за вас

Почва 

Почвата за луковиците на кокичето, лалето, зюмбюла или нарциса трябва да бъде плодородна и лека. При тежка почва е възможно загниването на луковиците, но все пак, ако решите да ги засаждате в такава - направете 4-5-сантиметров дренаж от чакъл или едър пясък, за да поема излишната вода.

Наторяване 

Обогатяването с торове се извършва след почистване на земята от плевели. След това почвата се прекопава до 30-35 см и тогава се нанася торът. Минералните торове са най-подходящи за този тип растения, като може да се използва и само компост. Имайте предвид, че при изполването на органични торове е възможно да се появят проблеми с луковиците - гъбични инфекции, привличане на къртици или червеи и др.

Кога и как да засаждате лалета?

Подбор на луковиците

Избирайте по-големи луковици, за да си подсигурите и по-здрави растения. Подбирайте внимателно луковиците, защото ако има дори само една болна, може да заразите почвата и всички луковици да се заразят. Преди засаждане трябва да ги подготвите, като ги натопите в слаб разтвор на калиев перманганат или феназол по избор за около половин час. След това третирайте със стимулатор на растежа.

Дълбочина на засаждане

Луковиците на кокичетата, лалетата, нарцисите и зюмбюлите се засаждат на дълбочина, три пъти по-голяма от височината им. Например, за лалетата дълбочината ще бъде около 15-20 см, за кокичетата - 5-10 см и т.н. Трябва да се съобразите и с типа почва - ако е по-тежка, намалете дълбочината на засаждане с 2-3 см, ако е по-лека - я увеличете с толкова. Засаждайте отделните луковици на разстояние около 10 см една от друга, а отделните редици правете на 20 см.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Билката, която е най-добрият тор за краставиците

2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

Дейности през МАЙ в домашната градина

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com