Ако засаждате за първи път нарциси и лалета, тези съвети са за вас

38914
Ако засаждате за първи път нарциси и лалета, тези съвети са за вас
Снимка: S. Hermann&F. Richter / Pixabay

Пролетта идва с бързи темпове и е добре да помислим за цветната си градинка и да направим план за действие. Когато чуем „пролетни цветя“ в ума ни веднага изскачат лалета, минзухари, зюмбюли, нарциси и т.н. Те могат да се отглеждат както в лехата на двора, така и в саксии на терасата или балкона, ако все пак искате да вдъхнете свежест и цвят на дома си.

Препоръчително е да засадите пролетните цветя още през есенния сезон, но не е фрапантно, ако го направите и през пролетта. В началото ще се появят кокичетата, а след тях с цветовете си ще ни радват зюмбюлите, нарцисите, лалетата, фритиларията и късните сортове лалета и нарциси. Ако се погрижите отрано за градинката си, дълго време ще се наслаждавате на нейната пъстрота и разнообразни цветове.
Ще ви дадем няколко добри съвета, ако сте новаци в засаждането и отглеждането на цветя.

Паркът на цвета и на пролетта (ВИДЕО)

Кукенхоф - паркът, известен като една от най-красивите ботанически градини в света, е събрал цялата палитра на пролетното сияние, създа...

Засаждане

Почвата е от изключителна важност за успеха на задачата. Предварително подгответе почвата, като я разровите и обогатите с тор или компост. Направете дупки и в тях сложете луковиците, като те трябва да са разположени вертикално.
•    Срок за засаждане
Както вече споменахме, добре е да сте засадили луковиците през есента и около октомври месец и началото на ноември. Не бива да избирате прекалено топло време за засаждането.
•    Дълбочина на засаждане
Според правилото, което е най-общо за всякакво засаждане, дълбочината трябва да е равна на 2-3 дълбочини от луковицата. Посадъчният материал от цветя като лалета и нарциси се поставя на 10-20 см под повърхността, а на по-дребните цветя – на 9-10 см.
•    Разстояние между луковиците
По-големите луковици се нуждаят и повече пространство една между друга, затова е нормално да оставите около 12 см, преди да посадите друга. За дребните са нужни около 5-7 см. Може да планирате и да се съобразите също с визуалния ефект, който искате да постигнете.
•    Засаждане според типа почва
Определете типа почва, върху която ще засаждате цветя и имайте предвид, че например песъчлоивите бързо попиват вода, а при глинестите влагата се задържа по-дълго време. Поинтересувайте се какви са подходящите почви за избраните цветя, за да получите максимален успех. Обогатете с тор или компост.

Кога поливаме?

Първото поливане на луковиците трябва да бъде веднага след засаждането им, като така ще се подпомогне и осигури правилното развитие на кореновата система.

Парад на лалетата

В Ботаническата градина в Балчик започна цъфтежът на десетките сортове лалета, прочут като "Парад на лалетата", предаде БГНЕС. Цветн...

Отглеждане в саксии

Подобен тип цветя могат да се отглеждат и засадят в саксии, като това обикновено никак не е трудоемко. Изберете по-голяма саксия с отвори. Поставете нужното количество почва, добавете луковиците и отново закрийте с почва до 2 см от ръба на саксията. Тук имайте предвид, че не разполагате с много място и трябва да поставяте луковиците по-близо една до друга.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Люлякът ще цъфти по-пищно от всякога, ако направите това

Богата реколта от сочно и вкусно цвекло - тайните на опитните градинари

Добре ли е да се засажда липа в двора

Защо почвата на разсада побелява и вредно ли е това

Кога, къде и как е най-добре да засадите лука през пролетта

Как да прогоните охлювите от градината си - методите, които работят

6 дървета, които трябва да засадите в двора си - те носят късмет

Поръсете ягодите в градината с това - подхранва по-добре и от най-скъпия тор

Това е идеалното време за засаждане на божури

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com