Кога се прави листно торене на овошки?

5889
Кога се прави листно торене на овошки?
Снимка: Архив

Почти всеки, който е свързан с отглеждането на овошки, е наясно с традиционния метод за листното торене. Без допълнително подхранване е трудно да се постигнат добри резултати, да се получи висококачествена и богата реколта. Листното торене има свои специфики на приложение, при които изборът на торове ще зависи от вида и състоянието на растенията, външните фактори.

Листното подхранване се извършва при температура не по-висока от 28°C и за предпочитане вечер, в противен случай върху листата могат да останат слънчеви изгаряния и торовете да не се абсорбират правилно. Имайте предвид, че трябва да пръскате както горната, така и долната страна на листа.

Овошки за мързеливи градинари - дръвчетата, които дават реколта без много грижи

Още през април, когато пъпките започнат да набъбват, трябва да добавите урея, амониев нитрат или птичи тор, разреден с вода 15-20 пъти под вашите ябълкови дървета, круши, сливи и други овощни дървета. Разходната норма е 150-200 г разтвор на птичи тор или 30-50 г карбамид или амониева селитра на 1 кв.м ствол в зависимост от размера на растението. Вместо тези торове можете да използвате суспензия (500-600 ml на 10 литра вода) в размер на кофа разтвор на 1 кв.м кръг на ствола на дървото.

Ако не си правите труда да приготвяте хранителен разтвор, а разпръснете сух гранулиран тор под дърветата, трябва незабавно да напоите щедро областта на ствола на дървото.

За листно азотно торене се използва урея: за ябълкови дървета - 0,3% разтвор, за круши - 0,1-0,2%, за костилкови плодове (череши, сливи, череши, кайсии) - 0,5-0,6% Първо, лекарството се разрежда в малко количество вода, добавя се вода към 10 литра и растенията се напръскват по време на периоди без активно слънце (вечер или рано сутрин).

Засаждане на овошки: кога е най-добре да се прави - през пролетта или есента

Що се отнася до пролетното торене на градината с фосфорни и калиеви торове, за тях има ясни норми на приложение в зависимост от състава и формата на торене.

Опитните градинари се опитват да не добавят чист калий, разреждайки го с доломитово брашно, пухкава вар, цинк, желязо или азотни вещества. Калиевият сулфат също се счита за популярен тор. Прилага се в разход 20-25 г на 1 кв.м.

Не забравяйте за правилата за съвместимост на торовете, прочетете внимателно инструкциите. По този начин карбамидът не може да се смесва със суперфосфат, вар или креда, а пухкавият вар е несъвместим с фосфатни торове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кои цветя са подходящи за отглеждане на балкона?

Кори от картофи - те са най-добрият тор за тези растения

Тази вода е най-добрият тор за цветята

Това е най-сигурният начин да се отървете от листните въшки

Тази грешка съсипва доматите в жегата

Тези 8 лайфхака за отглеждане на краставици ще ви донесат тонове реколта

За какво да внимаваме при отглеждане на грах в двора

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com