Кога торенето на домати с птича тор е най-подходящо?

40746
Кога торенето на домати с птича тор е най-подходящо?
Снимка: iStock

Доматите са сред най-често отглежданите в градинки, дворчета и дори в саксии на терасата плодове у нас. Добрата реколта зависи от полаганите грижи за тях, опита и познанията, осигуряването на адекватна влажност и хранителни вещества, профилактиката на заболяванията и предпазването от вредители.

Осигуряването на нужната влага става чрез поливане, профилактиката и лечението на заболявания – чрез препарати за растителна защита, а подхранването – с употребата на хранителни субстанции които могат да бъдат както закупени от специализираните магазини, така и домашно приготвени.

Сред най-популярните средства за подхранване на доматите, приготвено в домашни условия, едновременно естествено, ефективно и изгодно, е торът, а едни от най-добрите резултати дава торенето на домати с птича тор, благодарение на който може да разчитаме на увеличаване на добива, на по-богата реколта.

Торене със селитра - кога и как се прави

Торенето на домати с птича тор – ефикасното подхранване

Птичият тор е известен като най-висококонцентрираният и с най-бързо действие сред органичните торове, с което благоприятства развитието на доматите и увеличава добива по-осезаемо в сравнение с оборския тор например. Три-четири пъти е по-богат на  азот, калий и фосфор, поради което е предпочитан от отглеждащите не само домати, но и други плодове и зеленчуци, за които птичият тор е подходящ за извършване на подхранване. Птичият тор съдържа още желязо, магнезий, калций, които се усвояват идеално от доматите, когато се подхранват с птича тор.

Чести грешки при торенето на домати с птича тор

-          Грешки при избора на птича тор

За оптимални резултати се използва добре угнила птича тор.

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

-          Грешки при съхраняването

За да подхранваме доматите и културите си с птича тор и да сме доволни от резултатите, необходимо е да знаем как да я съхраняваме. Някои начинаещи градинари отбелязват, че са очаквали повече от употребата на птича тор, а най-вероятно резултатите са незадоволителни, защото не са съхранявали правилно ценния тор през зимата.

При многократно размразяване и замразяване, на каквито е подложен торът през студения сезон, намалява азота в него, тоест намалява ефективността на тора. Важно е съхраняването да се извършва на големи купчини, а не на малки, за да се намали загубата на азот и ценни вещества. Добавянето на праховиден суперфосфат и покриването на купчините с тънък слой почва значително помага за намаляване на загубите на азот в птичия тор.

-          Грешки в дозирането и прилагането на птича тор

При употреба на по-големи от препоръчителните количества резултатите няма да са по-добри. Използването на прекомерни дози тор може да навреди на доматите или другите зеленчуци, които торите, защото е силен и висококонцентриран. Независимо дали го използвате в твърдо състояние, или разреден с вода, не превишавайте дозите, които при разреждане са килограм тор в 20 литра вода, когато говорим за изсъхнал тор. Разреденият с вода тор се използва върху мокра почва – или след напояване, или след естествено овлажняване на земята – тоест сред дъжд.

Най-добрият момент за прилагане и употреба на птича тор е през пролетта преди засаждането на доматите, тоест при пролетната подготовка на почвата и мястото, което ще стане дом за вкусните и любими червени плодове, които погрешно наричаме зеленчук. Друг подходящ момент е през есента, при есенната обработка на земята.

Най-подходящата употреба на птича тор

-          При необходимост от минерални торове

Птичият тор е особено ценен, ако почвата е бедна на азот и фосфор и е важно бързо да бъдат доставени тези хранителни вещества на посевите. Ако се нуждаете от минерални торове, то съвсем спокойно може да ги замените с птича тор.

-          За градинари, приготвящи компост

Торенето на домати с птича тор е изключително подходящ избор и за градинарите, използващи компост. Този тор е идеален за смесване с шума, иглолистна дървесина, отпадъци от растения и др., което го прави чудесен избор за онези градинари, които имат навика да компостират.

-          При висок риск от заболявания

Подходящ е птичият тор и при висок риск от гъбични и други заболявания по културите, от които този тор помага да предпазим  зеленчуците си, тъй като наторените с птича тор домати са по-малко податливи на заболявания.

-          За собствениците на птици

Употребата на птичи тор е подходяща и за градинарите, които отглеждат птици. Така те постигат двоен резултат – не само не срещат колебания какво да правят с натрупалата се тор от домашните им кокошки, патици, пуйки и прочие, но винаги имат под ръка този високоефективен, лесен и безплатен начин да подхранят доматите си и да увеличат добива от тези и други зеленчуци в градината си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какви грешки се допускат при подхранване на краставици с мая

При поливане на патладжан – за какво трябва да внимаваме?

С какво най-често се прави подхранване на пипер

Какво да засадим през ЮНИ в градината?

Напръскайте краставиците с това и те няма да пожълтяват

Топ 3 на най-добрите начини за борба с колорадския бръмбар

Цветя, които да засадите през ЮНИ във вашата градина

Колко пъти годишно трябва да се торят розите?

Сигнал за какво са черните петна по листата на доматите

Кухненската съставка, която унищожава мравките и листните въшки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com