Листните въшки ще изчезнат от розите и малините, ако ги напръскате с това

4531
Листните въшки ще изчезнат от розите и малините, ако ги напръскате с това
Снимка: Hans / Pixabay

Листните въшки могат да се превърнат в истински проблем за много градинари. Но избавянето от тях е възможно, ако знаете правилните начини.

Лек против листни въшки по розите

Много градинари се притесняват от листните въшки и щетите, които причиняват на растенията. Но има един доста прост и ефективен начин, който ще ви помогне да се отървете от него и за него дори няма да е необходимо да харчите много пари или усилия.

Има един фармацевтичен агент, който много често се използва от градинари, когато става въпрос за третиране срещу вредители и торене на растения - и това е амоняк. Този агент ще ви помогне да се отървете от листните въшки, които много често се установяват върху рози и ягодоплодни храсти, а касисът може да бъде особено силно засегнат от тях.

Без пръскане и химия: Как да се отървете от листни въшки за минути??

За да третирате рози, малини, къпини и касис с амоняк, трябва да приготвите специален разтвор. Разредете 2 супени лъжици амоняк и една супена лъжица течен сапун в малко количество вода. Вместо него можете да използвате и течен перилен препарат.

Сместа се изсипва в 8-10 литра топла вода и се разбърква добре. След това розите и ягодоплодните храсти трябва да се напръскат с получения разтвор. Това трябва да се направи отдолу нагоре, като най-добре е да използвате специална пръскачка за целта.

Листните въшки обитават върховете на младите издънки, изсмукват соковете, в резултат на което растението изсъхва. В допълнение към листните въшки, розовите храсти се увреждат от бръмбари, паякообразни акари, трипси, люспести насекоми. Листните въшки бързо колонизират големи площи поради симбиозата си с мравки. Мравките се хранят със сладката медена роса, отделяна от листни въшки, така че те се интересуват от увеличаване на популацията на вредителите. За да убиете листни въшки в розова градина, трябва да се отървете от мравките.

Насекоми, които се хранят с листни въшки са мухи; калинки (техните ларви са основните врагове на листните въшки); земни бръмбари; някои оси (Aphidius); хищни буболечки. За привличане на полезни насекоми в градината се засаждат моркови, магданоз, копър и други ароматни билки. За да примамвате летящите мухи, се препоръчва да засадите маргаритки. Мухите не унищожават листните въшки; те се хранят с прашец от маргаритка. Но ларвите на мухите консумират големи количества листни въшки.

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят


 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Как се прави вкореняване на рози в саксия?

Този тор прави картофите по-вкусни

Как се прави вкореняване на рози с банан?

Засаждане на дини през май 2024 - кои са най-добрите дати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com