Орхидеята ще цъфти цяла зима, ако направите това

10175
Орхидеята ще цъфти цяла зима, ако направите това
Снимка: Džoko Stach / Pixabay

Орхидеята е красиво растение, което може да украси дома ви. Но как да го накараме да цъфти през зимата? Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да постигнете това. Те включват избор на подходящ сорт, поддържане на определена температура, осигуряване на допълнително осветление, правилно подхранване и поливане.

Цъфтеж на орхидеята през зимата

Не всички орхидеи цъфтят добре през зимата. Изберете сортове, които са адаптирани към студения и тъмен сезон. Например фаленопсис, онцидиум, дендробиум или цимбидиум.

Грижа за орхидеята през зимата - ето какво е важно да знаете

Орхидеите се нуждаят от температурна разлика между деня и нощта, за да стимулират образуването на цветни пъпки.Поддържайте температура около 20-25 градуса през деня и около 15-18 градуса през нощта.

Орхидеите се нуждаят от ярка, но дифузна светлина, за да стимулират фотосинтезата и образуването на пъпки. През зимата ги осветявайте с лампи 10-12 часа на ден, но избягвайте пряката слънчева светлина.

Подхранването и поливането също са необходими условия за цъфтежа на това красиво цвете. Редовно подхранвайте и поливайте вашите растения със специални торове и вода със стайна температура. Поливайте орхидеите си, когато почвата изсъхне, но не прекалявайте.

За да може една орхидея да цъфти през зимата, трябва да се осигурят комфортни условия за растеж и развитие. Периодично подрязвайте и пресаждайте вашите растения, като премахвате избледнели цветни стъбла и повредени листа. Пресадете вашите орхидеи в нови саксии с подходяща почва.

Как да поливаме орхидея правилно?

Можете да направите това по няколко начина:

  • От лейка: поливайте орхидеята отгоре с тънка струя, като внимавате да не намокрите цветята, иначе по тях ще се появят кафяви петна.
  • Можете да поставите празен съд под саксията, така че водата да потече в него през дупките или 20 минути след поливането да извадите тавата и да излеете излишната вода. Ако това не се направи, корените на растението ще започнат да гният. Орхидеята обича умерена влага, а не вечно влажна почва.
  • Потопете саксията в съд с вода. Поставете я за около 30 минути в леген или кофа с хладка вода (но не студена), след което изчакайте, докато излишната вода се отцеди и можете да върнете цветето на мястото му.

Не забравяйте да избършете листата на растението от време на време с влажна кърпа или ги напръскайте с вода от спрей бутилка.

Между другото, за водата: тя трябва да е достатъчно мека, така че е по-добре да я филтрирате предварително. Ако нямате филтър у дома, трябва да оставите водата да престои 24 часа.

Още: Подрязване на орхидеята - как е правилно да се прави, за да цъфти дълго и пищно

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com