Отглеждане на лук по китайски метод за богата реколта

24468
Отглеждане на лук по китайски метод за богата реколта
Снимка: Couleur / Pixabay

Тази година засетият лук в нашата градина просто полудя. Луковиците са необичайно големи, здрави, ярко оранжеви на цвят, което показва добра зрялост. Вярно, формата им е доста плоска, което не отговаря много на сортовата им характеристика. Това се дължи на факта, че за първи път се възползвахме от китайския метод – отглеждахме лук на хребети.

С огромно желание ще споделим с вас своя опит!

Лукът е най-добре да се засади на следващата година, след отглеждането на зеле, спанак, краставици, тикви, грах, домати или маруля. Ако нямате такъв участък, то през есента отдолу на леглата на лука е необходимо да се добави на 1 кв. метър – 5 кг хумус, 2 супени лъжици брашно доломит или тебешир и да се прекопае парцела. През пролетта, в началото или в средата на месец април, почвата трябва да се изкопае отново, а ако не е достатъчно влажна, след това и да се полее. На всяко легло се правят по три хребета (може да бъдат и два) с разстояние между тях 30 см и височина 12-15 см.

Йод и вода: Уникален подхранващ разтвор за домати

Две седмици преди засаждане, лукът се затопля в близост до печка или лампа при 40-45 ° С в продължение на 8-10 часа. Това предпазва лука от загниване в областта на шийката и от мана.

Преди засаждане отстраняваме люспите, които предпазват луковиците от болести по време на съхранението, а при засаждане в почвата отделят вещества, които забавят растежа на луковиците, срязваме сухата част на шийката, без да засягаме зародиша и накисваме за 24 часа в топла вода. През последната десетдневка на април или началото на май, в зависимост от метеорологичните условия и в съответствие с благоприятния ден от лунния календар, засаждаме лука в хребетите на разстояние 12-15 см и на дълбочина 2-3 см, като плътно притискаме почвата около всяка луковица. Две седмици след засаждане наторяваме с разтвор на лопен или птичи тор, разреден съответно 5 или 12 пъти.

Ако няма дъжд през първия месец обилно се полива 2-3 пъти. Разрохква се почвата и са премахват плевелите.

Домати без поливане: Не сте чували за подобен трик

През юни, луковиците се откриват, изгребвайки почвата от хребетите в междуредията. Тази операция обикновено се използва от китайските фермери. Благодарение на нагряването от слънцето на откритите луковици, а в някои случаи дори корена, се предотвратява развиването на ларвите на луковите мухи, причиняващи огромни щети на реколтата. Отворените луковици свободно се разрастват на ширина, поради което придобиват по-плоска форма.

В средата на юни се прави втори наторяване, непосредствено под корена, с органични торове.

Един месец преди прибирането на реколтата се прави “сухо напояване” – чрез разрохкване на почвата. Три седмици преди събиране на реколтата поливането напълно се спира.

Една седмица преди прибирането на реколтата, ако не всички луковици са узрели, с лопатата се срязват корените на дълбочина 8-6 см.

Изваждаме лука през втората половина на август или началото на септември, като се вземат предвид благоприятните дни на лунния календар. Важно е да не закъснеем с почистването, тъй като една седмица и половина или след узряването, растежът на лука се възобновява, луковиците ще покълнат и ще станат негодни за съхранение.

Ако въпреки това сте закъснели с почистването, след като корените и стъблата се отрежат, трябва да опърлите дъното на луковицата над пламък. Такъв лук може да се съхранява и е съвсем подходящ за храна, но няма да може да се използва за дестилация или последващо засаждане.

Видите ли това в градината значи преполивате растенията

При отглеждането на лук на хребети, почистването е улеснено: луковиците много лесно се изваждат от рохкавата пръст. Тъй като те са били открити и корените са подрязани и пръст върху растенията на практика няма и няма нужда да се изравя с ръце, както обикновено.

Изскубаният лук се разстила на слънчево място в продължение на няколко дни, а ако времето е влажно – под навес или на тавана. След това, стъблата и остатъците от корените се отрязват, оставяйки шийка с дължина 3-4 см, лукът отново се подсушава в печка или в близост до някакъв отоплителен уред. Изсушаването се прави при температура от 30-35 ° С, за да се избегнат пораженията върху луковицата от гниене.

Всички дейности по отглеждане на лука, особено почистването, се опитайте да извършвате в благоприятни за това дни според лунния календар.

Помня, че веднъж почиствахме лук в облачен ден с ръмящ дъжд. Съседите бяха изненадани и твърдяха, че лукът ще изгние. Те почистиха техния по-късно, в слънчев ден, но неблагоприятен в лунния календар. И какво се случи? Нашият лук се съхрани прекрасно до края на юли следващата година, съседите през пролетта имаха много развален лук и трябваше да си купят нов за засаждане. Най-вероятно това се случи, защото зрелият лук не бе събран навреме, а последвалият дъжд ускори вторичния растеж, в резултат на което той не бе подходящ за дългосрочно съхранение.

Какви са предимствата на китайският метод за култивиране на лук:

Как да отгледате гигантски домат "Биволско сърце"

Доматът е едногодишно растение от семейство картофови (Solanaceae), подобно на картофа. Използва се като храна за хората и животните. ...

По-ефективно използване на тор.

Опростяват се всички агротехнически операции – плевене, поливане, окопаване, откриване на луковиците, подрязване на корените.

Откритият от почвата лук расте по-свободно и става по-едър.

Стоплени от слънцето откритите луковици узряват по-бързо, могат да получат еднакъв цвят, характерен за сорта и добро защитно покритие.

Сушенето на лука предотвратява развитието на ларвите на луковите мухи и способства за здравословното развитие на растенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

Засаждане на лук в открита земя: правила и съвети за отглеждане

Как да предизвикате покълване на чесън в пластмасова бутилка у дома?

Отглеждане на краставици - ето как го правят японските градинари

Засаждане на тиквички - кое е най-доброто място в градината

Топ трик за засаждане на морковите, с който ще забравите за плевенето

Грижа за лозето през май - какво се прави

Билката, която пази градината от вредители и обогатява почвата

Засаждане на краставици през април, май и юни 2024 - най-добрите дати

Агроном: Това е най-доброто време за засаждане на краставиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com