Правете това с малините в градината и ще хапвате страшно големи и сочни плодове

3724
Правете това с малините в градината и ще хапвате страшно големи и сочни плодове
Снимка: iStock

Кой не обича малини? Особено ако сме заобиколени от малчугани, които само търсят повод да щипват готови за хапване плодове директно от храста, ние трябва да подсигурим едни здрави, богати на сладки плодове растения. Как да направим това, сигурни, че на лято всички ще можем да опитаме от вкусните малини, отгледани с любов? 

Който гледа малини знае, че те се будят с пристигането на пролетта. След зимата, храста е слаб и има нужда от нашата помощ, за да може бързо и сигурно да се развива в правилната посока. Когато подхранваме в този момент, ние не само даваме тласък на растението, но и подсигуряваме и почвата заедно с него, че ще бъдат добре предпазени от вредители.

Правила за отглеждане на малини от семена: Какво съветват градинарите?

Най-подходящия момент да подхраним и наторим е след дъжд. Влагата е чудесен проводник на хранителни вещества, следователно колкото по-влажно е, толкова по-добре почвата ще усвои много минерали и витамини, а от там и нашите малини. Ако пролетта все пак се окаже суха, напоете хубаво земята с топла вода, преди да започнете торенето и подхранването. 

Всичко това трябва да се случи по-рано през деня или вечерно време, когато слънцето не грее и не огрява растението. Ако малините ви се намират в по-бедна и неплодородна почва, е добре да торите по два-три пъти в седмицата, но ако земята е плодородна и веднъж в седмицата е достатъчно. Най-важно е дозировката да бъде правилно разпределена. 

Органични торове

Минералите са "виновниците" за сладостта, цвета и размера на плодовете, а пролетното растение има най-голяма нужда от азот, калий и фосфор. Тях най-добре е да "вкарате" в почвата преди пониквато през април или дори през май, като се препоръчва специално внимание да обърнете на азота.

Оборски тор 

През пролетта много хора торят малините си с разреден с вода кравешки тор, като това, в което е много добра тази тор, е че дарява корените с много от липсващите досега микроелементи и стимулира издънките. При приготвянето са ви необходими нещо от сорта на 10 л вода и 1 мерителна лъжица кравешка тор и когато поливате с тази смес, внимавайте да не полеете издънките, защото можете да ги изгорите. 

Ако например нямате кравешки тор или няма как да се снабдите с такъв, можете да използвате и кокоши. При оборския тор, 1 кг от него се залива с 10 литра вода в кофа. Оставяте да престои за около 2 дни и след това разреждате отново 1:1.

Спазвайте дозировките и не забравяйте да мулчирате след това, за да се задържи ефекта за по-дълго време. Поръсете малините със слама или окосена трева.

Картофени обелки

Те също са страшно полезни като подхранващ материал за малините, като тях също трябва да залеете с гореща вода, оставете за 2-3 дни и изсипете този разтвор върху растението. Безопасно, безплатно и елементарно за използване. 

Защо хитрите градинари никога не изхвърлят клоните от розите и малините след резитба?

Мая 

Тя върпи чудесна работа за устойчивостта на растението и неговите корени, като ще ви трябва около 10 г мая, 100 г захар и около 10 литра топла вода. Оставяте разтвора да престои два часа и разреждате накрая отново с вода 1:5. Поливайте с него в топъл ден, добре е да вечер, като целта е да се затопля така почвата. Използва се веднага след приготвяне, не е препоръчително да се съхранява и използва на по-късен етап. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Торене на картофите с пепел - ето как се прави

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com