Преобразете вашата градина с ОЦЕТ - ето защо е толкова полезен

21686
Преобразете вашата градина с ОЦЕТ - ето защо е толкова полезен
Снимка: Getty Images

Ако сте градинар, вероятно знаете колко е важно да се използват натурални продукти за увеличаване на реколтата и защита от вредителите. Един такъв чудотворен продукт е оцетът. Оцетът е не само ефективен, но и приятен за околната среда и здравето ви. Нека ви разкажем за някои от най-важните ползи от използването му в градината.

1) Борба с плевелите

Белият оцет е естествен хербицид, който може да се използва за борба с плевелите. Просто го налейте във флакон със спрей и обработете засегнатите зони. Оцетът ще ви помогне да се отървете от плевелите бързо и ефективно.

Защо бабите ни след дъжд пръскаха растенията с оцет?

2) Борба с гъбичните инфекции

Гъбичките могат да предизвикат сериозни проблеми в градината ви. За да ги борите естествено, можете да използвате разтвор от оцет и тинктура от лайка. Смесете две супени лъжици оцет с тинктура от лайка и напръскайте засегнатите растения с тази смес. Оцетът е естествен фунгицид и ще помогне да се справите с гъбичните инфекции.

3) Регулиране на киселинността на почвата

Ако имате проблеми с киселинността на почвата, оцетът може да бъде от голяма помощ. Просто полейте засегнатите участъци с разтвор от оцет и вода (50 мл оцет на литър вода). Това ще помогне да се регулира киселинността и да подобрите условията за растеж на растенията ви.

Как оцетът може да ни бъде полезен в градината

4) Почистване на глинени съдове

Ако вашите глинени саксии за цветя са загубили блясъка си, оцетът може да им помогне да се върнат като нови. Накиснете саксиите в разтвор от вода и оцет (в съотношение 50:50) за около час. След това ги измийте и те ще бъдат свежи и блестящи.

5) Поддръжка на градинските инструменти

Градинските инструменти често се замърсяват и ръждят. За да ги поддържате в добро състояние, ги натопете в оцет или ги напръскайте с него и изтрийте с кърпа. Оцетът ще премахне замърсяванията и ръждата и ще защити инструментите от инфекции и гъбички.

С какво е полезен ябълковият оцет за нашето здраве?

6) Продължителен цъфтеж на отрязаните цветя

Ако обичате да отрязвате цветя от градината си и да ги наслаждавате у дома, можете да удължите цъфтежа им, като ги поставите във вода с добавен оцет. Смесете вода (половината от височината на вазата), лъжица захар и супена лъжица оцет и поставете цветята в тази смес. Те ще продължат да цъфтят дълго време и ще ви радват със своята красота.

7) Отблъскване на животни от растенията

За да предотвратите животните от нападение върху вашия градински цветя, можете да използвате оцет. Намокрете парче плат в оцет и го обвийте около пръчка, която поставете близо до растението. Този прост метод ще отблъсне животните и ще ги предпази от повреждане на растението.

Всички, които прекаляват с оцета, трябва да прочетат това

8) Защита на дърветата от комари и мухи

Оцетът е ефективен начин да се избавите от нежелани гости като комари и мухи около дърветата си. Смесете вода (250 мл), оцет (125 мл) и захар (100 грама) в пластмасов съд. Покрийте съда с найлонова торбичка и направете няколко дупки в нея. Поставете капана до дървото и той ще привлече комарите и мухите, като ги улови в торбичката.

9) Борба с насекоми в саксиите

Ако отглеждате растения в саксии и сте забелязали насекоми като охлюви или мравки, можете да ги изгоните с помощта на оцет. Избършете саксиите с кърпа, навлажнена с оцет, на всеки три дни. Това ще отблъсне насекомите и ще запази вашите растения безопасни и здрави.

Всички го имаме в кухнята, но не подозираме колко е полезен за здравето

Оцетът е истинско съкровище за вашата градина. Той предлага решения на много проблеми, свързани с растенията и почвата, като в същото време е приятен за околната среда и безопасен за вашето здраве. Използвайте оцета като естествен и ефективен помощник в градинарството и се насладете на здравословни и обилни реколти, както и на красиви и цъфтящи растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com