Пръскане със син камък в градината - как е правилно да се прави

44585
Пръскане със син камък в градината - как е правилно да се прави
Снимка: Архив

Пръскането на дървета и почвата в градината с меден сулфат, известен още като син камък, е метод, който се използва за борба с гъбични и бактериални заболявания на растенията. Неправилната употреба на химикала може да навреди на градинските дървета и дори на хората.

Как е правилно да се използва син камък?

Най-честата грешка на начинаещите градинари е неправилният избор на съд за приготвяне на разтвора. Медният сулфат не трябва да се слага в поцинкована кофа, защото това може да доведе до образуване на токсични съединения. Факт е, че покритието на такива контейнери съдържа цинк и този метал е много по-активен от медта. Възниква химическа реакция на заместване, което води до образуването на цинков сулфат и мед. Тоест вещества с напълно различни характеристики.

За задължителното пръскане на овошките през март – ето какво да знаем

Съдържащите цинк препарати се използват за ускоряване на процеса на узряване на плодовете и със сигурност не са подходящи за пролетно и есенно третиране на растения срещу гъбични заболявания. Опитните градинари препоръчват приготвяне на разтвор на меден сулфат в химически неутрален съд: пластмасов, керамичен, стъклен, емайлиран.

За да третирате дървета и почва с меден сулфат, трябва да приготвите разтвора по следния начин - обикновено се използва еднопроцентов разтвор, който може да се получи чрез разтваряне на 100 грама меден сулфат в 10 литра вода.

Третирането на дърветата с меден сулфат трябва да се извършва през пролетта, преди началото на вегетационния период, или през есента, след като листата паднат. Разтворът се нанася върху ствола и клоните на дървото с помощта на пръскачка или четка. Третирането трябва да се извършва в сухо време, за да се избегне отмиване на разтвора от дъжда.

Почвата се третира с меден сулфат през пролетта или есента. Разтворът се нанася върху почвата около дърветата или върху лехите с помощта на пръскачка или лейка.

Третирането на овошките и почвата с меден сулфат не трябва да се извършва в периода на цъфтеж на растенията, тъй като това може да увреди цветовете и плодовете. Също така не се препоръчва да се извършва обработка в близост до водни басейни, тъй като медният сулфат може да бъде токсичен за водните организми.

Медният сулфат е химическо вещество и употребата му трябва да бъде строго контролирана. Преди да го приложите в градината, трябва да се запознаете подробно с инструкциите за употреба и да спазвате всички предпазни мерки.

Кога е най-добре да се пръска лозето - сутрин или вечер

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com