Размножаване на рози - сега им е времето

14415
Размножаване на рози - сега им е времето
Снимка: jackmac34 / Pixabay

Размножаването на рози чрез резници е възможно по всяко време на годината. Най-подходящото време за това е ранна пролет или пък късна есен – ноември или декември, преди зазимяването. В следващите редове ще споделим с вас няколко идеи как можете да го направите това.

Какви резници да използваме?

Най-успешни са тези, които имат цвят или плодче. Те съдържат голямо количество хормони на растежа, които са необходими за вкореняването. Резникът се отделя под 45 градуса с остър нож или ножица над пъпката. Ако нямат да се вкореняват веднага, то резникът се съхранява в мокър вестник за няколко дни.

5-те най-често допускани грешки при отглеждането на рози

Ако се съобразите с тези съвети, царицата на цветята може да превземе вашата градина и да радва вас и гостите ви.   1. Грешн...

Подготовка

Резниците се проверяват внимателни за щети от вредители. От горния край се отстранява пъпката до първия лист или възел със спяща пъпка. Дължината на всеки резник трябва да бъде 12 до 25 см, на всеки резник трябва да има по 1-2 пъпки под почвената повърхност и 3-4 над нея. За да можете по-бързо да вкорените резника, който ще откриете и в цветарските магазини.

Методи на вкореняване

След като разгледахме процеса на отделяне на резника, време е да обърнем внимание и на методите за вкореняване:

Как правилно да подрежете розите, за да цъфтят обилно

При полагане на необходимите грижи и правилната резитба на розите, те дълго ще ви радват с обилни и уханни цветове. Кога трябва да се ...

·        На закрито – тук ще ви трябва подходящ съд, който да напълните с мокър пясък. Резниците се подреждат в редици и се покриват по първия възел.  Съдът се държи на хладно и светло помещение, при температура от 5-10 градуса, а горният слой често трябва да се овлажнява.

·        Директно в градината – подгответе бразда, а след това положете внимателно резниците, като след това ги притиснете. Покривате с почва и поливате обилно. След това всеки един резник се захлупва с буркан. През топлите и слънчеви дни отстранете покритието, за да могат младите растения да имат пространство. Процесът трае до 6 седмици, като на пролет се отстранява покритието, за да растат на свобода.

·        Във вестник – резниците се връзват на снопче и се увиват в мокри вестници. Вързопчето се поставя в няколко найлонови торбички, без да се завързват. Поставете ги на хладно място и проветрявайте пакета веднъж седмично. Отново времето тук за развитие е до 4 седмици. В долния край на резника ще се появят бели образувания, които предшестват появата на корен. Ако видите признак на загниване, изхвърлете повредения резник.

·        В картоф – в здрав, без следи от гниене, се прави дупка с големината на резника. Можете да добавите и малко канела, против гъбни заболявания. Резникът се забожда в отвора и се притиска добре. В картофа можете да поставите няколко резника, като е важно разстоянието да бъде около 15 см. Поливайте редовно, а картофът ще осигури допълнителни хранителни вещества.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com