С какво е подходящо да се пръскат картофите след дъжд?

2316
С какво е подходящо да се пръскат картофите след дъжд?
Снимка: iStock

Макар дъждът да е благодат за сухата почва на картофите ви, макар да е източник на влага и кислород за насажденията, да подпомага формирането на повече грудки и да ви улеснява в загърлянето на картофите, тъй като със суха почва трудно се работи, ако дъждовете са системни, обилни и не положите специфични грижи за картофите след дъждовете, живителната сила на природата може да се окаже бедствие, лишаващо ви от реколтата. Прекомерната влага е не по-малко вредна за картофите и влияеща отрицателно на добива от прекомерното  засушаване, тъй като увеличава рискът от гъбични и други опасни заболявания по картофите, ако не знаете с какво се пръскат картофите след дъжд.

Опасности за картофите в дъждовното време

Дъждовните месеци, през които количеството валежи е по-голямо от средното, дъждовете са обилни, ежедневни и недопускащи насажденията да изсъхнат, превръщащи почвата в кал, заплашват с недостиг на картофи и бедна реколта, защото погубват растенията. В отминали години Националната асоциация на картофопроизводителите не веднъж е алармирала, че обилните и чести валежи водят до загниване на картофите, както и до потъване на нивите – неблагоприятни фактори за реколтата, водещи до беден добив.

Очаква ви изобилие от картофи в градината: Условия при засаждане

Щом заетите професионално с отглеждане на картофи не съумяват да се справят винаги по идеалния начин в дъждовното време и да избегнат или преодолеят опасностите, какво остава за начинаещите градинари, които отглеждат картофи в двора си? Познаването на основните опасности за картофите в дъждовното време далеч не е достатъчно за преодоляване на всички последствия от него, но пък липсата на познания по темата обрича картофите на гибел. За да положите усилия да помогнете на картофите в градината си да се възстановят след дъждовете, първо трябва да знаете какви са рисковете за тях и какви опасности пораждат дъждовните месеци за насажденията с картофи. Сред тях са:

  • Дъждът създава неблагоприятна среда за вадене на картофите, тъй като калната почва естествено цапа картофите, което води до затруднения в съхраняването им.
  • Продължителните и обилни валежи пораждат риск от мана по картофите - икономически най-важното гъбично заболяване по картофите, засягащо всички  части и водещо до загуба на реколтата, ако не се предприемат своевременни мерки. Неблагоприятен и притеснителен е и фактът, че при  прибирането на реколтата болните клубени трудно се разпознават, стават видими чак около 3 седмици по-късно, което пък поражда риск от разпространение на гъбичката в здрави картофи.
  • Дъждът може да доведе до уплътняване на почвата и недостиг на кислород за корените.

Кои са най-добрите предшественици на картофите в градината

С какво се пръскат картофите след дъжд?

Профилактичното третиране против мана е от ключово значение за реколтата от картофи. То трябва да се прилага не само във връзка с обилни проливни дъждове, продължаващи 2 и повече дни, но и когато росата не се изпарява достатъчно бързо и капчиците се задължат над 4 часа върху картофите, съчетани с температура от  10 – 25 С и относителна влажност на въздуха около 82%.

Своевременното и адекватното третиране на картофите против мана в критични за здравето им климатични условия като посочените, извършвано правилно след научаване с какво се пръскат картофите след дъжд, може значително да  предпази картофите и да не позволи драстичен спад на реколтата. Съществуват множество готови препарати за растителна защита, от които да се възползвате за третиране на картофите против мана, както и такива, които може да приготвите в домашни условия. Изборът на препарат естествено трябва да е съобразен с ефективността му, но бързото и правилно прилагате е по-важно от името на препарата.

За да реагирате бързо, трябва да съумеете да познаете бързо заболяването. Маната се характеризира с появата на мокри зеленикави петна върху най-долните листа, които са най-близо до почвата, покафеняващи скоро и разпространяващи се и на по-горните листа. Заразените картофи имат ръждивокафяво месо, а клубените се съсухрят, като не е изключена и появата на мокро гниене по-късно. Оставено без адекватна реакция на градинаря, това гъбично заболяване се разпространява много бързо и може да погуби картофите, лишавайки производителя от добив.

Може да объркате маната по картофите с кафявите петна, познати като алтернария. Ето защо се препоръчва на младите градинари при съмнение относно здравето на картофите и разпознаването на конкретно заболяване да се консултират със специалист или с агроаптека, като носят засегнати листа със себе си. Така диагнозата на картофите ще бъде своевременно поставена и предприети мерки за недопускане на маната да засегне неблагоприятно реколтата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се справим с бурените в градината

С какво се прави най-често подхранване на дини и пъпеши

Как се прави подхранване на тревни площи

Кога е правилното време за подхранване на доматите с борна киселина

Какви грешки се допускат при подхранване на краставици с мая

При поливане на патладжан – за какво трябва да внимаваме?

С какво най-често се прави подхранване на пипер

Какво да засадим през ЮНИ в градината?

Напръскайте краставиците с това и те няма да пожълтяват

Топ 3 на най-добрите начини за борба с колорадския бръмбар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com