Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази бяла напитка е най-добрият тор за доматите

17 юни 2024, 14:05 часа

Една бяла напитка е естествен и здравословен начин за подобряване на растежа и здравето на доматите. Този млечен продукт е богат на микроелементи и пробиотици, които помагат за укрепване на имунитета и устойчивостта на растенията към болести.

Как да използвате кефир за поливане на домати?

За да поливате домати с кефир, трябва да приготвите специален разтвор. Използването на чист кефир може да доведе до подкисляване на почвата, така че се разрежда с вода. Оптималната концентрация на разтвора е една чаша кефир на кофа вода (10 литра).

Важно е да използвате пресен кефир без добавки и консерванти. Готовият разтвор трябва да бъде хомогенен, без бучки или утайка. Преди да използвате разтвора, препоръчително е да го оставите да престои няколко часа, за да се разпределят по-добре хранителните вещества.

Без химия: Как да се избавите от маната по доматите

Поливането на домати с кефир трябва да се извършва сутрин или вечер, за да се избегне бързото изпаряване на влагата и да се осигури по-доброто усвояване на хранителните вещества. Необходимо е да се поливат растенията в корените, като се избягва попадането на разтвора върху листата и стъблата. Това ще помогне да се предотврати развитието на гъбични заболявания.

Честотата на поливане зависи от състоянието на почвата и метеорологичните условия. Обикновено е достатъчно да поливате растенията с кефир веднъж на две седмици, но е важно да наблюдавате състоянието им и да промените графика на поливане, ако е необходимо.

Кефирът не само подхранва растенията, но и подобрява структурата на почвата. Микроорганизмите, съдържащи се в него, допринасят за разграждането на органичните вещества и повишават плодородието на почвата. Почвата става по-рохкава и дишаща, което насърчава развитието на кореновата система.

Използването на кефир помага за поддържане на оптимално ниво на киселинност на почвата, което е особено важно за доматите, които предпочитат неутрална или леко кисела среда.

Кефирът има положителен ефект върху имунната система на доматите, което ги прави по-устойчиви на болести и вредители.

Лактобацилите, съдържащи се в кефира, потискат развитието на патогенни микроорганизми и гъбички, предотвратявайки заболявания като брашнеста мана. Редовното поливане с кефир създава благоприятни условия за здравословен растеж на растенията и богата реколта.

Хранителните вещества, съдържащи се в кефира, ускоряват развитие на плодовете, което ги прави по-големи и по-сочни. Подобряването на структурата на почвата и повишаването на нейното плодородие също допринасят за увеличаване на броя на плодовете на храста. В резултат на употребата на кефир можете да получите не само здравословни, но и вкусни домати.

Кефирът може да се използва в комбинация с други органични и минерални торове. Комбинирането на различни методи на торене позволява да се осигурят на растенията всички необходими хранителни вещества и микроелементи.

Поливането на домати с кефир е прост и ефективен начин за подобряване на техния растеж и добив. Важно е да следвате препоръките за приготвяне на разтвора и графика за поливане, за да избегнете негативни последици.

Употребата на кефир помага не само за укрепване на имунитета на растенията, но и за подобряване на структурата на почвата и повишаване на нейното плодородие.

Сложете това във водата за поливане на чушките и доматите през юни - реколтата ще е 2 пъти по-богата


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес