Защо утайката от кафе е задължителна за стайните цветя?

38695
Защо утайката от кафе е задължителна за стайните цветя?
Снимка: iStock

Кафето е натурален продукт. В него преобладават органични вещества. Но техният състав задължително включва азот и фосфор. Тези елементи, наречени макроелементи, са необходими за жизнената дейност на живите организми и растенията, включително.

Благодарение на азота, издънките се образуват активно, листата придобиват богат зелен цвят, което показва достатъчно количество хлорофил. Той отговаря за използването на слънчевата енергия, въздушното хранене на растението.

Фосфорът има благоприятен ефект върху подземните части на растението: кореновата система, луковиците, коренищата, грудките. Растенията, които не изпитват нужда от фосфорни съединения, образуват много пъпки, цъфтят щедро и пищно. Такива растения имат достатъчно енергия, за да образуват семена и плодове и да им позволят да узреят.

Наторих всички растения с утайка от кафе. Няма да повярвате какво се случи

Растенията са уязвими същества. Те имат трудно време в студения сезон - замръзват. Калият ще увеличи устойчивостта на студ и замръзване, ще им помогне да презимуват и ще зарадва собствениците с добро състояние след зимуване. В допълнение, този чудотворен елемент повишава имунитета.

Намирайки се наблизо, калцият чисто съседски подкрепя калия в добрите му намерения. Без него развитието на листата и корените се забавя и тяхното хранене се влошава.

Този списък от елементи ви позволява да разглеждате утайката от кафе като сложен тор. Но също така съдържа вид гориво за електроцентрали - въглехидрати, микроелементи (Fe, Mg, Cu и други). Някои витамини, необходими за растенията, все още присъстват в пулпата, която остава след варенето.

Обичайно е кафето да се цени не само за вкуса, но и за аромата. Създаден е от комбинация от повече от 800 вещества. Ако този аромат очарова и примамва любителите на кафето, той плаши много вредители по растенията. В допълнение, сред такова разнообразие от вещества ще има няколко отровни.

Утайката от кафе е две в едно: едновременно средство за борба с вредителите и сравнително евтин тор.

Киселинност в утайката от кафе

Тази напитка наистина съдържа много органични киселини, те й придават киселинност. Лесно се определя дори на вкус. Но, имайки добра разтворимост, тези вещества напълно напускат зърното по време на приготвянето на напитката. Кафето става кисело, а останалата утайка от кафе не съдържа киселинни съединения.

Тоест остатъкът, използван като тор, има напълно неутрално pH 7. Значителен брой растения се нуждаят от кисела почва. Утайката от кафе са приложими не само върху алкални почви.

Използване на утайка от кафе за стайни цветя: Ето какви са ползите

Трансплантация на растения и утайка от кафе

Трансплантацията е стрес за растението. Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е подготовката на почвата. Тук е полезна утайката от кафе. Добавена в малко количество към почвата, тя ще направи субстрата по-рохкав и дишащ. Кореновата система на растенията в такава почва е добре аерирана, получава достатъчно количество кислород и избягва стагнацията на водата.

Използвайки утайката от кафе за поливане на растенията, можете да прогоните появилите се вредители. Излишната утайка от кафе може да се изсуши и да се запаси като нов и ценен тор.

Торта се използва при отглеждането не само на цветя, но и на зеленчукови култури. Добър резултат се наблюдава при хранене с моркови. Лехите се третират с утайка от кафе, за да се подобри вкусът и да се ускори узряването на кореноплодите.

Какви растения могат да се хранят с утайка от кафе?

Първо, с утайката можете да подобрите състоянието на почвата, да коригирате нейния състав. Ако преследвате тази цел, трябва да смесите пясък и утайка и да разклатите получената смес в почвата на мястото възможно най-близо до растенията. Ако трябва да се отървете от вредители, продължете по следния начин. Сухата утайка се заравя в земята на малка дълбочина, а суспензия от утайка от кафе се използва за третиране на самите растения.

В розовите градини водният разтвор на утайка ще предпази храстите от нахлуването на охлюви и мравки, а появилият се особен аромат на кафе ще отблъсне летящите вредители от пъпките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Засаждане на домати - трябва ли да се използва пепел

Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com