Филмът "София–История на Европа" спечели първата си награда

61263
Филмът "София–История на Европа" спечели първата си награда
От самото си създаване през 2011 година лентата предизвика фурор по целия свят

Филмът, с който София кандидатства за Европейска столица на културата 2019, спечели първо място в категория „Научно-популярен и документален филм” на 8-мия международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа”, който се проведе във Велико Търново преди седмица. От самото си създаване през 2011 година лентата „София – Историята на Европа” предизвика фурор по целия свят, а коментарите за амбициите на града да стане европейска столица на културата са повече от обнадеждаващи, предаде ТВ Европа.

На пръв поглед обикновен разказ за София през погледа на един англичанин, който живее в столицата от 10 години, и не просто харесва града, но и го е опознал дотолкова, че се чувства част от него. Това е историята, грабнала журито на осмия международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа”.

Така първото място в категорията „Научно-популярен и документален филм” печели „София – История на Европа”, филмът който представя българската столица пред света като достоен кандидат за европейска столица на културата през 2019-та година.

Ами простата истина е това, че живеем в един град много древен и със сложна и дълга история и това поне за сега е единственият филм, който представя всичко това. Много добър подбор на обекти, много добър подбор на емоция, филмът се разказва през погледа на един англичанин, който е също много добър избор, смята Марин Дямянов от журито.

Това е не само награда за филм с туристическо рекламно съдържание, но това е и първа награда за Столична община, която общината получава като участник във филмовия конкурс, така, че наградата има двойно значение, като първа за общината и това, че получаваме първа награда за такъв филм, заяви Стоян Лазаров, директор на ОП "Туристическо обслужване към Софийската община.

С успеха на филма и надеждите, че София ще стане европейска столица на културата през 2019 година набират все по-голяма скорост.

Филмът, с който София кандидатства за Европейска столица на културата 2019, прави истински фурор още с пускането си в интернет. Само за седмица в един от сайтовете видеото е видяно от повече от 300 000 зрители на всички континенти.

В момента популярността на лентата, създадена по сценарий на Александър Перперлиев и с режисьор Степан Поляков, надминава значително някои от най-гледаните продукции на световните документални канали, в чийто жанр е заснета.

Български филм в Кан

Българският филм "Последната линейка на София" на Илиян Метев ще се състезава на фестивала в Кан. Общо 63 филма попаднаха в официална...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини