10 храни и напитки, които водят до раздразнение и превъзбуждат

10960
10 храни и напитки, които водят до раздразнение и превъзбуждат
Снимка: iStock/Guliver

Храната, която приемаме, влияе не само на здравето и фигурата ни, но и настроението. Ето няколко храни, които „свалят“ настроението ни и водят до раздразнение:

1. СОДА

Содата съдържа прости захари, които бързо се абсорбират. Това води до скоростно повишаване на енергията и внезапен спад след това, което се отразява на контролирането на кръвната захар, енергийните нива и настроението. Диетите със сода с нула калории са особено вредни. Според проучвания хората, които пият по 2 соди на ден, са склонни да се сдобият със „содено коремче“, нещо подобно на биреното коремче. Май може и без сода!

2. КОЛБАСИ

Пакетираните колбаси като шунка, салами, кренвирши, пуешко месо, съдържат високи нива на нитрати, консерванти, оцветители и добавки, които причиняват смяна на настроението, задържане на вода, подпухване и главоболие. Специалистите препоръчват да си изпечете сами пуешки или пилешки гърди като по-здравословна алтернатива.

3. ПАКЕТИРАНИ ЯДКИ

Макар ядките да са много полезни, когато са сурови или вие си ги изпечете, обработеният им вариант съдържа често консервант, наречен калиев бромат, който пречи на йода да се абсорбира от щитовидната жлеза. Според психиатрите това може да доведе до депресивно състояние.

4. ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ

Внимавайте с приемането на иначе вкусните пържени картофи. Те съдържат големи количества рафинирани въглехидрати, наситени мазнини и много сол. Те водят до пик на енергията и удовлетворение за кратко време, което бързо се променя и свършва със спад на настроението, придружен с ленивост, раздразнение и умора.

5. КОНСЕРВИ

Ако купувате храна в консерви, гледайте на етикета да пише „без бисфенол А“, тъй като това химическо съединени е свързано с хронично разстройство на настроението, депресия и безпокойство.

Неправилното хранене засяга работата на мозъка

Неправилното хранене засяга, наред с други неща, работата на мозъка, което води до влошаване на общото благосъстояние на тялото и усеща...

6. КАФЕ

Кафето е нож с две остриета: може да е чудесно за вдигане на тонуса. Ако се прекали, обаче, води до раздразнение. Когато приемаме кафе, тялото ни произвежда кортизол, главния хормон на стреса. Достигаме до пик на енергията, когато се чувстваме най-активни и дейни физически и психически. Но при предозиране пикът бързо спада и води до умора, честа смяна на настроенията, депресия и безпокойство.

7. ПЪРЖЕНИ ФЪСТЪЦИ

Пържените фъстъци съдържат натрий, който води до главоболие, умора, раздразнение. Ако фъстъците са и солени, това води до подпухване и подуване.

8. МАРГАРИН

13 храни, които се развалят, след като ги сложим в хладилника

Голяма част от храните съхраняваме в хладилник дори и ако това не е необходимо. Правим го заради убеждението, че по този начин свежестт...

В маргарина има Омега 6 мастни киселини, които влияят зле на настроението, както и на нивото на инсулин в кръвта. Наситените мазнини в маргарина водят до качване на килограми, което, индиректно, води до лошо настроение и липса на самочувствие.

9. ПАКЕТИРАНИ ДЕСЕРТИ

Пакетираните десерти съдържат рафинирана захар и наситени мазнини, които водят до промяна на настроението и апатия. Всички знаем, че захарта предизвиква рязко качване нивата на кръвната захар и инсулина. За кратко изпитваме удоволствие и наслада, което е причината често да посягаме на сладки изкушения и дори да се пристрастяваме. 

10. ГЕВРЕЦИ

Гевреците и повечето тестени изделия са изкушаващи, но са пълни с рафинирани въглехидрати. Освен че с тях се качват килограми, метаболизмът ни се разклаща и чувстваме апатия, безпокойство и раздразнение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com