6 храни, които да включите във всяка диета, за да се предпазите от косопад

21979
6 храни, които да включите във всяка диета, за да се предпазите от косопад
Снимка: Pexels

Изтъняването на косата е един от основните проблеми, които се случват както на мъжете, така и на жените. С този проблем хората се справят по различни начини – от мезотерапия до инвазивна трансплантация на коса. Въпреки това, дори експертите по трансплантация на коса казват, че има лесни методи за борба с плешивостта и можете да коригирате ежедневието си, за да имате гъста и здрава коса. Всичко се свежда до правилната диета.

Д-р Майкъл Мей от Wimpole Clinic не препоръчва нищо необичайно. Той настоява само за увеличаване на количеството консумирани въглехидрати, което определено ще се хареса на много кулинари, тъй като дълго време въглехидратите са демонизирани като основни източници на наддаване на тегло. Мей казва: „Необходимо е огромно количество енергия, за да се справим с клетъчния обмен на космените фоликули. Тази енергия идва от въглехидратите. Диета с ниско съдържание на въглехидрати или кето може да изтощи тялото, лишавайки го от тези жизненоважни източници на енергия и водейки до увеличен косопад.“

За съжаление, това не означава, че можете спокойно да се запасите с торти или понички, тъй като яденето на твърде много неправилни въглехидрати може да има обратен ефект. Д-р Мей обяснява: „Диета, богата на преработени храни и рафинирани въглехидрати с високо съдържание на прости захари, може да стимулира тялото да произвежда повече андрогени, които са мъжки хормони. Твърде много от тези хормони могат да причинят изтъняване на косата и плешивост. Например, трябва да намалите консумацията на бял хляб, тестени изделия, печива, бяло брашно и бял ориз.“

Специалистът също така отбелязва, че докато яденето на твърде много преработени въглехидрати като бял хляб и/или ориз е вредно, растежът на косата изисква широка гама от различни хранителни вещества. „Като ограничите приема на въглехидрати, а някои зеленчуци и плодове се считат за въглехидрати, можете да намалите количеството хранителни вещества като витамини D, C и биотин, които са полезни за растежа на косата“, отбелязва д-р Майкъл.

Мей също така обясни защо косата е тази, която страда от всякакви диети: „В случай на диети с ниско съдържание на въглехидрати, по време на преходната фаза на адаптация на тялото към нова диета, енергията е необходима предимно за важни функции (нашето сърце, органи , бели дробове и др.). Следователно, по-малко енергия е налична за растежа на косата. След това косата навлиза във фаза на покой, известна като телогенна фаза, което може да доведе до изтъняване на косата.

А ето и пет храни, които трябва да бъдат включени във всяка диета, за да избегнете проблеми с изтъняване на косата и косопад.

Бразилски орех

Бразилските орехи са отличен източник на селен. Това е минерал, който помага при косопад. Изследванията показват, че селенът участва в създаването на нова коса, въпреки че си струва да се има предвид, че твърде много от него може да причини косопад, така че е важно да се постигне баланс. Препоръчително е да ядете един до три бразилски ореха на ден.

Яйца

Яйцата са отличен източник на биотин. Биотинът присъства в много добавки за растеж на косата, въпреки че няма много научни изследвания, които да го подкрепят. Дефицитът на биотин, който е доста рядък в храните, може да причини изтъняване на косата, така че използването на биотин под формата на добавка може да бъде от ключово значение. Така или иначе, яйцата са много питателни и са чудесно допълнение към балансирана диета.

Риба

В допълнение, косата се възползва от здравословни омега-3 мазнини, които имат противовъзпалителни свойства и следователно могат да помогнат за отварянето на космените фоликули и да насърчат по-сериозен растеж на косата. Рибата е един от добрите източници на омега-3, както и на витамин D, които могат да подобрят здравето на косата. Най-богатите източници на омега-3 мастни киселини в рибата включват сьомга, скумрия, сардини, риба тон и херинга.

Бобови растения, спирулина или месо (изберете според вашите предпочитания или тип диета)

Богатите на протеини храни съдържат аминокиселини, които насърчават растежа на косата. Например L-лизинът се намира в корена на косъма и придава обем на косата. Можете да приемате добавки с L-лизин, но храни като месо, боб, леща, спирулина, ядки и (отново) яйца вече съдържат достатъчни количества.

Източник: MarieClaire

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com