Червени боровинки - учени разкриха как влияят на кръвната захар

21628
Червени боровинки - учени разкриха как влияят на кръвната захар
Снимка: iStock

Червените боровинки е лесно да се включват в ежедневната ви диета: вървят добре с месни ястия, идеални са за печива и десерти, съчетават се добре със сирене и като съставка в салати. А благодарение на полезните си свойства отдавна са класифицирани като суперхрана. Но още по-интересно е как те влияят върху нивата на кръвната захар. Според проучване, публикувано в webmed, в случая те може да са от полза на хората с диабет и преддиабет.

В проучването на група мъже е било дадено кисело мляко с добавена захар и 40 грама от коментирания плод на прах. След изследването се оказва, че въпреки плодовите въглехидрати, захарта и инсулинът на субектите не се повишават и остават на същото ниво.

Друг експеримент беше проведен сред жени: едната група яде захар, другата яде захар с пюре от червени боровинки. И в двете групи е измерен инсулина, като във втората е със 17% по-нисък от първата.

Сокът от този плод сваля холестерола, укрепва сърцето и бори цистита 

Поради факта, че нивата на инсулин се регулират и колебанията му са минимални, чувствителността към този хормон се поддържа и рискът от развитие на диабет тип 2 или затлъстяване се намалява.

Други ползи от червените боровинки

Въпреки че тези плодчета са с ниско съдържание на калории, те имат висока хранителна стойност: съдържат много витамин С, полезни минерали, антиоксиданти, фибри и полифеноли.

Богати са още на полезни вещества и съединения, които оказват положителен ефект върху червата, сърцето и кръвоносните съдове. Освен това, ако добавите тези горски плодове към диетата си, можете да подобрите здравето на очите и да укрепите имунната си система.

червени боровинки

Те съдържат големи количеста манган. Той не само участва в редица жизненоважни процеси в тялото, но е и компонент на супероксид дисмутазата. Този ензим играе ключова роля в антиоксидантната защита на клетките от оксидативен стрес.

Тези малки плодчета също съдържат витамини Е и С, които са признати за мощни антиоксиданти и имат положителен ефект върху имунитета и здравето на кожата. В състава им влизат антоцианин, флавоноиди и кверцетин: те могат да намалят нивото на възпаление, кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Червените плодчета се считат за нискокалорична храна: съдържат само 54 калории на 100 грама. Поради това се вписва добре в диетата на хора, които следят теглото си и се придържат към нискокалорични диети.

Това доказва експеримент с мишки, които са били разделени на две групи: едната е получавала само мазни храни, а втората добавка горски плодове към диетата. Субектите от първата група са натрупали значително повече телесни мазнини и са тежали повече от гризачите, които са яли горските плодове.

Още: Какво ще се случи с вас ако ядете редовно ЧЕРВЕНИ боровинки

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com