Цветът на храчката показва от какво сте болни и колко дълго ще го карате

232094
Цветът на храчката показва от какво сте болни и колко дълго ще го карате
Снимка: nastya_gepp / Pixabay

Храчката е вид слуз, образувана в гърдите ви. Обикновено не произвеждате забележими количества храчки, освен ако не сте болни от настинка или имате някакъв друг основен медицински проблем. Когато изкашляте храчки, това се нарича храчка. Може да забележите различно оцветени храчки и да се чудите какво означават цветовете.

Ето вашето ръководство за различни състояния, които произвеждат храчки, защо може да са различни цветове и кога трябва да посетите лекар.

Какво означава зелена или жълта храчка?

Ако видите зелена или жълта храчка, това обикновено е знак, че тялото ви се бори с инфекция. Цветът идва от белите кръвни клетки. Първоначално може да забележите жълта храчка, която след това прогресира в зелена храчка. Промяната настъпва с тежестта и продължителността на потенциалното заболяване.

Зелените или жълти храчки обикновено се причиняват от:

Бронхит. Това обикновено започва със суха кашлица и в крайна сметка малко прозрачни или бели храчки. С течение на времето може да започнете да кашляте жълти и зелени храчки. Това е знак, че заболяването може да е прогресирало до вторична бактериална инфекция. Кашлицата може да продължи до 90 дни.

Пневмония. Това обикновено е усложнение на друг респираторен проблем. При пневмония може да изкашляте храчки, които са жълти, зелени или понякога кървави. Вашите симптоми ще варират в зависимост от вида на пневмонията, която имате. Кашлица, висока температура, втрисане и задух са често срещани симптоми при всички видове пневмония.

Синузит. Това също е известно като инфекция на синусите. Вирус, алергии или дори бактерии могат да причинят това състояние. Когато бактериите го причиняват, може да забележите жълти или зелени храчки, назална конгестия, постназално капене и налягане в синусовите кухини.

Кистозна фиброза. Това е хронично белодробно заболяване, при което се натрупва слуз в белите дробове. Това заболяване често засяга деца и млади хора. Може да причини различни цветове на храчките, от жълто през зелено до кафяво.

Какво означава кафява храчка?

Можете също така да смятате този цвят за „ръждив“ на външен вид. Кафявият цвят често означава стара кръв. Може да видите този цвят, след като храчките Ви изглеждат червени или розови.

Кафявите храчки обикновено се причиняват от:

Бактериална пневмония. Тази форма на пневмония може да произведе храчки, които са зелено-кафяви или с цвят на ръжда.

Бактериален бронхит. Това състояние може да доведе до отделяне на ръждивокафяви храчки, докато напредва. Хроничният бронхит също може да бъде възможен. Може да сте изложени на по-голям риск от развитие на хроничен бронхит, ако пушите или често сте изложени на изпарения и други дразнители.

Кистозна фиброза. Това хронично белодробно заболяване може да причини храчки с цвят на ръжда.

Пневмокониоза. Вдишването на различен прах, като въглища, азбест и силикоза, може да причини това хронично белодробно заболяване. Може да причини кафяви храчки.

Белодробен абсцес. Това е кухина, пълна с гной в белите дробове. Обикновено е заобиколен от инфектирана и възпалена тъкан. Заедно с кашлица, нощно изпотяване и загуба на апетит, може да изпитате кашлица, която води до отделяне на кафяви или кървави храчки. Тази храчка също мирише лошо.

Белите храчки обикновено се причиняват от:

  1. Вирусен бронхит. Това състояние може да започне с бели храчки, което показва вирусна инфекция. Това обаче може да доведе до вторична бактериална инфекция, която ще произведе зелена или жълта храчка.
  2. Това хронично състояние засяга храносмилателната система. Може да ви накара да изкашляте гъста бяла храчка.
  3. Това състояние кара дихателните ви пътища да се стесняват и белите дробове да произвеждат излишна слуз. Комбинацията затруднява тялото ви да получи кислород. При това състояние може да получите бели храчки.
  4. Това се случва, когато сърцето ви не изпомпва ефективно кръв към останалата част от тялото ви. Течностите се натрупват в различни области, което води до оток. Течността се събира в белите дробове и може да доведе до увеличаване на белите храчки. Може също да изпитате недостиг на въздух.

Какво означава чиста храчка?

Вашето тяло произвежда чиста слуз и храчки ежедневно. Тази храчка е пълна предимно с вода, протеини, антитела и някои разтворени соли, за да помогне за смазване и овлажняване на вашата дихателна система.

Лекар каза кои хора са най-застрашени от грипа, който върлува

Увеличаването на прозрачните храчки може да означава, че тялото ви се опитва да изхвърли дразнител, като цветен прашец или някакъв вид вирус.

Прозрачните храчки обикновено се причиняват от:

Алергичен ринит. Това се нарича още назална алергия или понякога сенна хрема. Това кара тялото ви да произвежда повече назална слуз след излагане на алергени като полени, треви и плевели. Тази слуз създава постназално капене и може да ви накара да изкашляте чиста храчка.

Вирусен бронхит. Това е възпаление на бронхите в белите дробове. Започва с прозрачни или бели храчки и кашлица. В някои случаи, ако го постави вторична бактериална инфекция, може да откриете, че храчките прогресират до жълт или зелен цвят.

Вирусна пневмония. Тази форма на пневмония се причинява от инфекция в белите дробове. Ранните симптоми включват висока температура, суха кашлица, мускулни болки и други грипоподобни симптоми. Може също да видите увеличаване на прозрачните храчки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com