Деменция: Този летен плод предпазва от възрастните хора от заболяването

40610
Деменция: Този летен плод предпазва от възрастните хора от заболяването
Снимка: iStock

Известният лекар Херман Ганделман препоръча на възрастните хора задължително да включат един летен плод в диетата си, за да се предпазят от деменция.

Според лекаря синята слива е особено полезна за възрастните хора, тъй като предпазва мозъка от различни заболявания. Това се дължи на съдържанието на антоцианини в плода - антиоксидантни вещества, които предпазват мозъка от въздействието на свободните радикали и намаляват риска от развитие на сенилна деменция.

Също така консумацията на този плод подобрява качеството на кожата и забавя появата на бръчки.

Други ползи от сините сливи

Съдържанието на голям брой антиоксиданти в сините сливи повишава жизнеността, укрепва имунната система, повишава ефективността и благодарение на тонизиращите свойства външният вид се подобрява значително (подмладяващите свойства на сливите са известни отдавна). В медицината е известно използването на сини сливи за лечение на сърцето и кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците, атеросклероза и ревматизъм, а поради високото съдържание на каротин този плод е полезен за очите.

Лекар: Този алкохол може да ви предпази от деменция

Сините сливи се считат и за отлично профилактично средство срещу рак. Препоръчва се да се приема и при заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като нормализират функционирането на храносмилателната система.

Сушените плодове са отлично антибактериално средство, което има пагубен ефект върху вредните микроорганизми (например, развитието на стафилококи, салмонела, ешерихия коли се намалява с до 90%).

"Учените са доказали, че сините сливи намаляват риска от остеопороза, заболяване, което е популярно сред възрастните хора (то засяга костната тъкан, при което костната чупливост се увеличава поради липса на калций)", споделя лекарят.

Също така сините сливи са полезни за дезинфекция на устната кухина, тъй като унищожават патогенните бактерии и патогенните микроорганизми. Сините сливи не се препоръчват за диабетици и кърмачки, тъй като слабителните свойства на сушените плодове могат да причинят колики при бебета.

В изсушено състояние този плод запазва всичките си лечебни свойства, както и в свежо състояние. Сините сливи съдържат много витамини, минерали и микроелементи, богати са на желязо, затова се препоръчват на жени по време на бременност, деца и възрастни хора.

Високото съдържание на фибри в тях ги прави незаменими за храносмилателния тракт. Сините сливи съдържат много калий, бор и желязо, съдържат витамини А и К, както и витамини от група В (В2, В3 и В6). Също така са известни със способността си за засилване на метаболизма и намаляване на глада.

Желязото в състава им е много полезно при умора и анемия.

Благодарение на полифенолите в тях, след консумацията им се подобрява дейността на сърдечно-съдовата система, повишава се еластичността на стените на кръвоносните съдове и се нормализира кръвното налягане.

Още: Лекар: Тази подправка блокира деменцията

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com