Депресията може да бъде ранен симптом на деменция

5848
Депресията може да бъде ранен симптом на деменция
Снимка: Thinkstock/Guliver

Хората над 54-годишна възраст, които страдат от постепенно влошаваща се депресия, са изложени на по-голям риск да развият деменция. Това гласят резултатите на ново изследване, публикувано в специализирания журнал The Lancet Psychiatry.

По-непостоянните и епизодични депресивни състояния не представляват такава заплаха. Медицински изследвания и преди са показвали връзката между депресията и деменцията, но нейното естество все още не е ясно.

Някои хора изживяват моменти на депресия, докато при други състоянието се повтаря. В една част от случаите симптомите изчезват, но в други се влошават и се превръщат в хронични.

При изследването са анализирани данни на 3325 човека на над 55-годишна възраст в Холандия в рамките на 11-годишен период – от 1993 до 2004 година. Десет години по-късно участниците са потърсени отново.

В началото на изследването всички са имали симптоми на депресия, но никой деменция. В края 434 души са имали деменция, от които 348 са развили Алцхаймер.

Изследователите в последствие разделили участниците според вида депресивно състояние. В групата от 255 души, при които депресията се увеличава с времето, 55 развили деменция. Тези 22% са „значително повече” от съотношението в другите групи.

Според Световната здравна организация между 5 и 8% от хората над 60 години страдат от деменция.

Новото изследване показва, че развиващата се депресия на тази възраст може да бъде ранен симптом на деменция, а двете състояния е възможно да са свързани от сходни причини за възникването им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com