Детски болести, които са опасни за възрастните

4077
Детски болести, които са опасни за възрастните
Снимка: iStock/Guliver

Детските инфекциозни болести могат да представляват сериозна заплаха за възрастните, особено за тези, които може да не са били изложени на тези заболявания в детството си или нямат имунитет. Макар че много детски болести са леки за децата, те могат да доведат до тежки усложнения, когато с тях се заразят възрастни. По-долу ще разгледаме някои от най-опасните инфекциозни заболявания, които могат да се предадат от деца на възрастни.

  • Морбили: Морбили е силно заразна вирусна инфекция, която може да причини тежки усложнения при възрастни, включително пневмония и енцефалит. Неваксинираните възрастни са особено уязвими, когато са изложени на контакт със заразени деца.
  • Варицела (дребна шарка): Варицелата, често срещано детско заболяване, може да бъде по-тежка при възрастните, като води до кожни инфекции, пневмония и дори смърт. Възрастните, които не са боледували от варицела или не са били ваксинирани, трябва да бъдат предпазливи.
  • Магарешка кашлица (коклюш): Макар че магарешката кашлица може да причини постоянни пристъпи на кашлица при децата, тя може да бъде животозастрашаваща за бебета и възрастни. Възрастните, които се заразяват с коклюш, могат несъзнателно да го предадат на уязвими групи от населението.
  • Рубеола: Рубеолата, или немската морбили, обикновено протича леко при децата, но може да доведе до сериозни вродени дефекти, ако с нея се заразят бременни жени. Възрастните, които планират да имат деца, трябва да се уверят, че са имунизирани.
  • Пета болест (парвовирус В19): Това често срещано детско обривно заболяване може да причини болки в ставите и анемия при възрастни, особено при тези с увредена имунна система.
  • Розеола: Розеола (Roseola) обикновено е доброкачествено заболяване при децата, но може да предизвика висока температура и други усложнения при възрастните, особено при тези с отслабена имунна система.
  • Цитомегаловирус (CMV): CMV е често срещана детска инфекция, която често остава незабелязана, но може да доведе до тежки усложнения при възрастни с отслабена имунна система или бременни жени, като може да причини вродени дефекти.
  • Импетиго: Тази заразна бактериална кожна инфекция е по-често срещана при децата, но може да засегне и възрастни. Тя може да доведе до кожни усложнения, ако не се лекува.

Още: Ето кои болести от викторианската епоха се завръщат

За да се предпазят от тези потенциално опасни детски болести, възрастните трябва да се уверят, че са с актуални ваксинации, особено ако работят с деца или имат близък контакт с тях. Освен това поддържането на добри хигиенни практики, като например миене на ръцете, може да намали риска от предаване на инфекцията. Ако възрастните имат симптоми на някое от тези заболявания или подозират, че са изложени на риск, търсенето на медицински съвет е от решаващо значение за предотвратяване на усложнения и разпространение на инфекцията сред уязвими групи от населението.

Въпреки че много инфекциозни заболявания са сравнително леки за децата, те могат да бъдат опасни за възрастните. Разбирането на рисковете и предприемането на подходящи предпазни мерки, като ваксинация и хигиенни мерки, е от съществено значение за предпазване както на възрастните, така и на по-широката общност от тези потенциално тежки инфекции.

Източник: Cleveland Clinic

Генно модифициране за хора може да ликвидира много болести

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com