Ето кои болести от викторианската епоха се завръщат

5383
Ето кои болести от викторианската епоха се завръщат
Снимка: iStock/Guliver

Ендемична проказа във Флорида, заплаха от десетки хиляди случаи на морбили в Лондон и сифилис, който се увеличава с 50 или повече процента в Ирландия и Португалия.

Това не е откъс от викториански роман, а отрезвяваща снимка на западния свят през 2023 г.

Намаляващите нива на ваксинация в детска възраст, промените в поведението и хранителните навици и, разбира се, изменението на климата допринесоха за перфектната буря, при която опасните болести, смятани за останали в миналото, се завърнаха в държави, които преди това практически ги бяха елиминирали.

Още: 10-те най-смъртоносни болести в света

Освен това бактериите стават все по-устойчиви на нашите антибиотици, което означава, че едно от най-трансформиращите лекарства през последните 100 години е застрашено.

Докато богатите държави успяха да премахнат много от епидемиите от предишните векове чрез съгласувани кампании за ваксинация, интелигентни послания в областта на общественото здраве и въвеждането на ефективни съвременни лекарства, през XXI век се наблюдава обрат. С пандемията COVID-19 и "ерата на глобалното затопляне", здравните системи се оказаха на заден план в борбата с някои от най-старите болести.

„Политико“ представя списък от пет болести, които се завръщат:

Морбили

Още: Какви инфекции можете да хванете от мръсни ръце?

Морбили (дребна шарка) е една от най-заразните човешки болести, която в миналото на всеки две-три години предизвиква епидемии, причинявайки повече от 2 милиона смъртни случая. Но всичко това се променя, когато така нареченият баща на съвременните ваксини Джон Франклин Ендерс разработва ваксина. Първата ваксина е разрешена за употреба през 1963 г. и след това ваксинацията е разпространена масово. Но тъй като силно заразна, имунитетът в общностите трябва да е наистина висок - 95 %, за да се спре разпространението на болестта.

В днешно време тези стойности не се достигат и резултатът е избухване на епидемии в цяла Европа. През последните години Обединеното кралство, Гърция, Чехия и Албания загубиха статута си на държави, свободни от морбили. Само два месеца след началото на 2023 г. в европейския регион вече има 900 случая на морбили - надхвърляйки общия брой през 2022 г.

Нидерландия предупреди, че намаляването на обхвата в страната означава, че е по-вероятно морбили да се появи отново. В Лондон през юли Агенцията за здравна сигурност заяви, че столицата е готова за десетки хиляди случаи поради по-ниското ниво на ваксинация през последните няколко години, което се е увеличило заради пандемията.

Данните от Лондон очертават "ужасяваща картина", казва Андрю Полард, директор на Оксфордската група за ваксини. "Не трябва да подценяваме сериозността на това послание", каза той тогава.

Още: Болести, които засягат кожата ни

Сифилис

Сифилисът е бактериално заболяване, предавано по полов път, което може да се лекува с пеницилин, ако се хване рано. Ако това не се случи, заболяването се развива на етапи, като първият е безболезнена рана, вторият е обрив с други симптоми като температура или умора, а третият е латентен стадий, при който бактериите остават в организма, но не причиняват проблеми. Последният етап може да настъпи десетилетия след първата инфекция и може да увреди органите и да доведе до смърт.

В края на XVIII в. се смята, че над един на всеки пет лондончани до средата на 30-те си години е имал сифилис. Сега Агенцията за здравна сигурност на страната отново наблюдава огромни скокове, като броят на случаите през 2022 г. - 8 692 - е най-големият годишен брой от 1948 г. насам.

И това не се отнася само за Обединеното кралство.

Още: Няма епидемична опасност от морбили в България

Най-новото годишно епидемиологично проучване на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показва, че случаите в целия ЕС и ЕИП са във възходяща тенденция. Най-високият процент през 2019 г. е бил в Малта, следвана от Ирландия.

Случайните сексуални контакти са по-лесни от всякога, благодарение на вездесъщите приложения за запознанства и възхода на „кемсекс“ (секс, предимно между мъже, под въздействието на наркотици – бел. ред.). Но не само по-рисковото поведение е причина за увеличението. Смята се, че за ръста са виновни и съкращенията на услугите за сексуално здраве - например в Англия са съкратени 1 милиард паунда.

Подагра

Болестта на кралете се завръща и този път от нея страдат не само кралските особи, които пируват с червено месо и алкохол.

Подаграта е болезнен вид артрит, при който около ставите - често големия пръст на крака, се образуват малки кристали. Случаите се увеличават в целия свят, като в САЩ и Канада има най-голямо увеличение на оценките за разпространението на подаграта между 1990 и 2017 г.

Рисковите фактори за подагра включват мъже, затлъстяване, здравословни проблеми като високо кръвно налягане и диабет и консумация на храни с високо съдържание на фруктоза. Тя се увеличава и в зависимост от консумацията на алкохол.

Тъй като процентът на затлъстяване в европейския регион не показва признаци на забавяне, изглежда, че болестта на кралете може да не изчезне скоро.

Проказа

Тежкото кожно заболяване, причинено от бактерия, което води до увреждане на нервите и загуба на чувствителност в кожата, очите и носа, е нещо, което малко хора, живеещи в западните държави, биха могли да видят. Досега.

Нов доклад показва, че проказата може да се е превърнала в ендемична за Флорида в САЩ. Броят на регистрираните случаи се е увеличил повече от два пъти през последното десетилетие в югоизточните щати на САЩ. Въпреки че за увеличаването на случаите се винят нездравословният начин на живот, изследователите посочват и лошото управление на състоянието.

В миналото хората с това заболяване са били изпращани на отдалечени карантинни острови, известни като колонии за прокажени. Сега болестта може да бъде излекувана с месеци терапия с няколко лекарства, а ранното ѝ откриване може да предотврати инвалидизацията.

Малария

Маларията невинаги е била болест, която се е срещала само в тропическите райони на Африка, Азия и Латинска Америка. Случаи на малария се наблюдават в блатистите райони на Париж и покрай река Темза в Лондон, а в края на XIX в. в италианската Сардиния се регистрирани 300 смъртни случая на 100 000 жители. Но Европа успява да изкорени маларията чрез огромна следвоенна програма за пръскане с инсектициди, пресушаване на блатата и медикаментозна терапия.

Макар че маларията все още не се е завърнала напълно в региона, с изключение на няколко локално предавани случая, разпространението на други болести, пренасяни от комари, като денга и Западнонилска треска, трябва да се разглежда като предупредителен знак. От другата страна на Атлантическия океан, през юни, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ предупредиха за няколко локални случая на малария.

Що се отнася до съдбата на Европа, ръководителят на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария Питър Сандс заяви, че с увеличаването на екстремните метеорологични явления в региона Европа "може да стане свидетел на завръщането на маларията".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com