Диабет: Тази евтина закуска сваля кръвната захар

66051
Диабет: Тази евтина закуска сваля кръвната захар
Снимка: iStock

Закуската е "най-проблемното" хранене за хората с диабет. След нощния сън, първото хранене за деня води до най-голямо освобождаване на глюкоза в кръвта.

Омлет или друга закуска с ниско съдържание на въглехидрати помага на диабетиците да избегнат скока на глюкозата след хранене и да стабилизират кръвните нива през целия ден, установиха канадски учени. Те отбелязват, че такъв избор на първото хранене ще бъде полезен не само за диабетици, но като цяло за всички.

Канадски учени от университета на Британска Колумбия назоваха идеалната закуска за диабетици - ястие без въглехидрати, но с високо съдържание на мазнини. Проучването е публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition.

Диабет - защо захарта скача след закуската

„Големият скок на глюкозата в кръвта, който следва закуската, се дължи на комбинация от тежка инсулинова резистентност сутрин при хора със заболяването от тип 2 и факта, че типичните западни храни за закуска – зърнени храни, препечен хляб, плодове – са с високо съдържание на въглехидрати“, отбелязва Джонатан Литъл, водещ автор на изследването.

Диабет: Тази билка сваля кръвната захар и холестерола само за 2 часа

Учените провели двудневен експеримент с 23 доброволци. На първия ден доброволците са консумирали бъркани яйца за закуска, на втория - овесена каша с плодове. Останалите хранения през контролните дни са били същите. На всеки пет минути устройства, фиксирани по тялото на участниците, са изследвали нивата на глюкоза в кръвта им. Участниците също съобщават за чувство на глад, ситост, желание да ядат нещо сладко или солено.

Оказва се, че първото хранене за деня с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини напълно предотвратява скока на глюкозата след хранене. Това е достатъчно, за да намали освобождаването на глюкоза и да стабилизира нейните нива през целия ден.

Субектите, придържащи се към закуска с ниско съдържание на въглехидрати, отбелязват, че изпитват по-малко глад и намалено желание за сладко.

Според изследователите резултатите от проучването трябва да се вземат предвид не само от диабетици, но и от всички, които искат да водят по-здравословен начин на живот.

Захарната болест е хронично метаболитно разстройство, което се основава на дефицит в производството на собствен инсулин и повишаване на нивата на глюкозата в кръвта. Заболяването се проявява с чувство на жажда, увеличаване на количеството отделена урина, повишен апетит, слабост, световъртеж и бавно зарастване на рани. Има висок риск от развитие на инсулт, бъбречна недостатъчност, инфаркт на миокарда, гангрена на крайниците и слепота. Резките колебания в нивата на глюкозата причиняват животозастрашаващи състояния: хипо- и хипергликемична кома.

Заболяването от тип 2 се диагностицира в 85-90% от случаите.

Развива се в резултат на нарушена инсулинова секреция или намалена тъканна чувствителност към действието на инсулина. Поради това се развива хипергликемия - повишаване на съдържанието на глюкоза в кръвния серум.

Още: Диабет: Този алкохол сваля кръвната захар

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com