Ето защо не трябва да правите само кардио във фитнеса

3120
Ето защо не трябва да правите само кардио във фитнеса
Снимка: iStock/Guliver

Идвайки във фитнес клуб, начинаещите се питат: кое е по-добро за отслабване, кардио или силови тренировки? Може да изглежда, че прекарването на часове на бягаща пътека е най-добрият начин да получите по-стройна фигура, а силовите тренировки са предназначени изключително за тези, които искат да имат изразителни мускули. Всъщност изборът далеч не е очевиден.

Има три основни опции за това как да използвате упражнения (сила или кардио), за да отслабнете и да засилите метаболизма си.

Правете само тези програми, които ви харесват повече. Отслабването при изолирани анаеробни (сила) или аеробни (кардио) видове натоварване, най-вероятно няма да работи, но във всеки случай ще бъде от полза за здравето.

Разпределете кардио и силови тренировки в различни дни през седмицата. Добър начин за тези, които не могат да отделят много време за спортуване наведнъж.

В една тренировка комбинирайте кардио и сила за отслабване - като най-добрият вариант.

Кардио тренировки за изгаряне на мазнини

Кардиото има най-добър ефект върху сърдечно-съдовата система. В тази връзка дори не е нужно да избирате между кардио или силови тренировки, предимствата на първите за подобряване на здравето са доказани отдавна. Но ефектът от изгарянето на мазнини кардио натоварването дава само ако са изпълнени определени условия.

Аеробните тренировки трябва да се удължават (от 30 минути) и да се извършват с умерено темпо с пулс от около 120-140 удара в минута.

Интензивните тренировки са най-ефективни, но изискват физическа подготовка и не винаги са добри за по-пълни хора.

Въпреки че загубата на калории в една пълна кардио сесия може да бъде по-висока, отколкото по време на силова тренировка, този процес спира, когато сесията приключи. Това е основната разлика между кардио и силовите тренировки по отношение на тяхната ефективност при отслабване.

Силови тренировки и отслабване

Силовите тренировки се отличават с това, че „микротравматизират“ мускулите и по този начин увеличават енергийните разходи за тяхното възстановяване. Отслабвате още няколко часа, след като приключите силовите тренировки. В допълнение, енергийните разходи в ежедневието се увеличават, тъй като "поддържането" на развитите мускули изисква много повече калории.

След като разберете как работят кардио тренировките или силовите тренировки, е лесно да се убедите, че идеалната тренировка за отслабване съчетава и двете.

Полезни съвети за подобряване на спортните Ви постижения

Сексът напълно замества фитнеса

Учените доказаха, че сексът е по-добрата алтернатива на физическите упражнния или посещенията във фитнес залата, пише сп. Archives of S...

1. Следвайте режима си на пиене на вода. Липсата на течност забавя метаболизма, а процесът на сваляне на килограми се забавя.

2. Колкото по-възрастни сте, толкова по-умерена тренировка за сила трябва да бъде във вашата програма, тъй като мастната маса активно измества мускулната маса с напредване на възрастта.

3. Ако ви липсват силови тренировки, не забравяйте да се придържате към калориен дефицит. Яжте по-малко, отколкото харчите, фокусирайте се върху протеиновия компонент в менюто (1,5-2 g протеин на килограм телесно тегло) и намалете мазнините и въглехидратите.

4. Сменяйте набора от дейности от време на време, така че тялото да не свикне с тренировъчния процес и ефектът "плато" по време на отслабване да не се задържа.

5.  Ако целта ви е стройна, тонизирана фигура, не се измъчвайте от въпроса, силата или кардиото, просто изберете програми, които съчетават и двата вида натоварване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

6 симптома за инфекция на ухото, които не бива да пренебрегвате

Кога лененото семе може да ни навреди и какви са ползите от консумацията му

Защо се появява сърбеж в гърлото: причини за този неприятен симптом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com