Имаме фобия от високо кръвно – какво да правим?

15459
Имаме фобия от високо кръвно – какво да правим?
Снимка: iStock/Guliver

Ако сме преживели хипертонична криза, не е учудващо да имаме фобия от високо кръвно налягане. Ситуацията е още по-сложна при получилите инсулт в резултат на хипертонията. Много от тези пациенти се страхуват до такава степен да не преживеят втори, който да отнеме мобилността или животът им, че развиват фобия от високото кръвно налягане и измерват стойностите на своето по десетки пъти на ден. Ако прекарваме немалка част от деня си с апарат за кръвно на ръката си, ясно е, че имаме фобия от високо кръвно. Как обаче да се справим с нея така, че хем да контролираме кръвното си налягане, хем да съхраним здравето си, без да изпадаме в крайности и без да развиваме фобия? Отговори предлага Thrive Family Medicine.

Какво е фобия и има ли тя физически симптоми?

Разберете как най-бързо да свалим кръвното налягане

Хипертонията засяга всеки пети в световен мащаб, което я прави бич за съвременния човек. Неправилно хранене, липса на пълноценна почивк...

Фобията е силен страх, който е нерационален, патологичен, натрапчив. Съществуват множество различни фобии, най-странните от които са фобия от кукли, метли и носове. Ако имаме фобия от високо кръвно налягане, тя е оправдана донякъде, ако сме прекарали хипертонична криза или имаме усложнения, причинени от хипертония, но не е оправдана, ако кръвното ни налягане е нормално или дори ниско и хипертонията не ни е позната. В този случай самата фобия е по-вредна за здравето и спокойствието ни, отколкото кръвното ни налягане, дори да има риск да е инцидентно високо. Фобията разрушава живота ни, отнема щастието и спокойствието ни, причинява стрес и води до живот в страх. Тя има и физически симптоми, които са изключително стресиращи и неприятни – изпотяване, затруднено дишане, треперете, прилошаване, сърцебиене, топли или студени вълни и други.

Имаме фобия от високо кръвно – как да се справим?

Възможно е, когато говорим за фобия от високо кръвно, тя да не се отнася за страх, че може да вдигнем кръвното налягане, а да се проявява като повишаване на кръвното налягане при посещение при лекар. Подобен страх от медицински специалисти и лекарски кабинети е известен като хипертония на бялото палто и се характеризира с рязко покачване на кръвното налягане при среща с лекаря. Състоянието е неприятно и не е съвсем безопасно, тъй като резкият скок на кръвното налягане може да увреди здравето ви, а освен това лекарят няма да съумее да оцени адекватно състоянието ви, тъй като по време на прегледа ще бъдете с фалшиво високо кръвно налягане. Възможно е той да ви предпише хапчета за хипертония, считайки, че страдате от нея, които да доведат до много ниско кръвно налягане, тъй като вие не сте хипертоници, а просто хора, които вдигат кръвно налягане само в лекарските кабинети. За да се справите със ситуацията, препоръчва се да контролирате и измервате налягането си извън лекарски кабинети и да споделите с лекаря си, ако то е винаги нормално с изключение на моментите, в които го мерят в медицинско заведение. Това ще помогне за определяне на терапията ви и за решение на проблема.

Имаме фобия от високо кръвно по цял ден? Ето какво може да помогне:

-  Вдишайте през носа за 4 секунди, задръжте дъха си за 7 секунди, издишайте през устата за 8 секунди. Повторете няколко пъти. Този метод на дишане ще помогне умът ви да е фокусиран не върху мисълта „ами ако вдигна кръвно налягане“ и ще съдейства за отпускането ви и справянето със стреса.

Солта - вдига ли рисково нивото на кръвното налягане?

Солта е популярното название на натриев хлорид (NaCl). Съдържа 40% натрий и 60% хлорид. С други думи 2,5 г сол съдържат 1 г натрий и 1,...

-  Движете се активно и спортувайте поне 4 пъти в седмицата. Двигателната култура, тренировките, упражненията ще успокоят ума, духа и тялото ви и ще ви помогнат да сте по-устойчиви на стрес. Ако спортът е групов, той ще кали и волята, и характера ви, ще ви позволи да общувате активно и така ще ви помогне да се справите с фобията, като не мислите за нея.

-  Живейте здравословно и се хранете здравословно. Когато знаете, че менюто ви е полезно за здравето и не води до повишаване на кръвното налягане, както и че нямате вредни навици, които да доведат до хипертонична криза, ще сте спокойни, че сте минимизирали риска и ще задушите фобията от високо кръвно налягане в зародиш.

-  Пийте  достатъчно течности. Водата има не само има успокояващ ефект върху нервната система, но и изхвърля натрия, който води до високо кръвно налягане.

-  Хапвайте храни, богати на калий, като бананите. Те помагат за поддържане на сърдечно-съдовата система в изрядност, справяне със стреса и нормализиране на кръвното налягане.

Статията има само информативен характер и не замества консултация с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

По колко дробчета може да ядете без вреда за здравето

Какво се случва с тялото, ако пиете вода с мента всеки ден

Лекар: Този зеленчук предпазва от кръвни съсиреци

Мед и канела - как тази комбинация влияе на тялото

Турски учени: Яжте киселото мляко така, за да е полезно за холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com