Инфекция на пикочните пътища при бременност може да е опасна за бебето: Ето как да се предпазите

1398
Инфекция на пикочните пътища при бременност може да е опасна за бебето: Ето как да се предпазите
Снимка: iStock/Guliver

Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) са достатъчно болезнени, но да сте бременна и да имате ИПП? Това е двоен удар. Обикновено инфекцията на пикочните пътища може да бъде излекувана с посещение в аптеката и рецепта за антибиотици в ръка.

Още: Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

Изследователите предупреждават за опасност

Нов доклад на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) предупреждава бременните жени, че обичайните антибиотици, използвани за лечение на инфекции на пикочните пътища, могат да бъдат опасни за неродените им бебета.

Центърът за контрол на заболяванията (CDC) призовава жените да избягват тези антибиотици в началото на бременността поради потенциален риск от вродени дефекти.

„Вродените дефекти, свързани с тези лекарства, включват сърдечни, мозъчни и лицеви дефекти“, казва Елизабет Ейлс - учен в областта на здравеопазването в CDC и водещ автор на доклада. Макар че 3% риск от вродени дефекти се свързва с всички бременности, „повишеният риск, свързан с тези антибиотици, е сравнително малък, но значителен - приблизително два пъти“, казва Елизабет Ейлс.

Други дефекти, които са посочени в първоначалния доклад на проучването, включват аненцефалия - вроден дефект, при който бебето се ражда без част от мозъка и черепа - общи сърдечни дефекти и орафациални цепнатини, включително цепнатина на небцето и цепнатина на устната.

Как да лекуваме инфекция на пикочните пътища по време на бременност

Оставянето на инфекция на пикочните пътища без лечение по време на бременност обаче не е вариант. Това може да доведе до много по-лоши последици, включително раждане на бебета с ниско тегло при раждането, преждевременно раждане и развитие на потенциално смъртоносни инфекции на цялото тяло.

„Важно е жените да знаят, че въпреки малкото повишаване на риска от вродени дефекти, лечението е наистина важно, защото нелекуваните инфекции на пикочните пътища могат да имат сериозни последици както за майката, така и за бебето“, казва Ейлс.

И така, какво да направи една бременна жена? Както винаги, говорете с лекаря си, преди да вземете ново лекарство, и попитайте за свързаните с него рискове - не само за бебето, но и за вас. Докладът на CDC трябва да послужи най-вече като напомняне на лекарите, че винаги, когато при тях дойде бременна пациентка, те „лекуват двама“ - но жените все пак трябва да бъдат бдителни за опазване на собственото си здраве.

„Смятам, че е прибързано да се правят категорични заключения с това проучване“, казва д-р Джил Марура Рабин, началник на амбулаторията, акушерство и гинекология и ръководител на урогинекологията в Northwell Health в Ню Хайд Парк, Ню Йорк, като добавя, че на тези, които все пак трябва да получават тези антибиотици въпреки рисковете, трябва да се предписва най-ниската ефективна доза.

Още: Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Жените - бременни или не - също трябва да направят всичко възможно, за да предотвратят възникването на инфекция на пикочните пътища: Да пият много вода, да пишкат често и да избягват плътно прилепналото бельо и панталони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Страданията с магнитни бури: Ето как да борите с тях и как винаги да сте наясно, ако има

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com