Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Японски учени: Само този знак издава, че ще живеете над 80 години

10 юни 2024, 09:51 часа

Японски учени откриха знак, който издава дълголетие. Според тях има само един начин, благодарение на който може да се провери лесно вероятността човек да доживее до 80 години.

Знакът, който издава дълголетие

Проучването е проведено с хора на възраст от 60 до 80 години. А японски учени стигнаха до извода, че ако човек на 70-80 години ходи толкова бързо, колкото в ранната си младост, то той има много голям шанс да доживее до 80 и 90 години. Десет години след началото на изследването японски учени отново измерват скоростта на ходене на същите хора и установяват, че скоростта им на ходене се е увеличила средно със 7,5 процента, съобщава изданието The Health Site.

Откриха еликсира: Шведите пият картофено мляко за дълголетие

Също така учените отбелязват, че ако човек на 60-70 години ходи със скорост около 2 метра в секунда, тогава той има почти сто процента шанс за дълголетие. Ако скоростта е ниска (около 0,5 метра в секунда), тогава вероятността за това значително намалява. Учените отбелязват, че при жените вероятността от дълголетие е по-висока.

Ученият Хиденори Араи също отбеляза, че японците изглеждат по-млади именно поради бързата си скорост на вървене и постоянните си разходки. Оказа се, че много факти могат да се определят от скоростта на ходене на човек и един от тях е вероятността да доживеете до осемдесет години. Учените препоръчват разходки на чист въздух поне час и половина на ден (общо), а също и поддържане на бързо темпо на ходене, тъй като това тренира сърцето и кръвоносните съдове.

Други тайни на дълголетието

Антиоксидантите са вещества, които неутрализират окислителния ефект на свободните радикали, насърчават здравословното делене на клетките и предотвратяват ранното стареене на клетките. Храните, богати на антиоксиданти, са отлична превенция срещу хронични заболявания. Затова не е изненадващо, че столетниците от цял ​​свят са обединени от любовта си към продуктите, съдържащи тези вещества, а именно:

  • зелен чай;
  • кафе;
  • пресни горски плодове и плодове, особено кисели;
  • ядки;
  • бобови растения;
  • червено вино.

Също така столетниците ги обединява любовта към храни, богати на млечна киселина: кисело зеле, кисело мляко, черен хляб с квас.

Места на Земята, където живеят много столетници са остров Окинава в Япония; Лома Линда в Калифорния; полуостров Никоя в Коста Рика.

Средната продължителност на живота там е 80-90 години, а има и много над 110-годишни. Интересно е, че не само екологията, но и местната философия за живота са повлияли на такива показатели. Столетниците обикновено се отличават с умереността си в храната. Няма специфични ограничения, основното е балансирана диета, където преобладават зърнени и бобови растения, но не е необходимо да се изключват млечни продукти и месо. Това, което наистина обединява жителите на „сините зони“ е любовта им към ядките (те са богати на антиоксиданти).

Японците например спазват правилото стомахът да е пълен на 80%. Смятат, че това е най-здравословната порция за човек и оставят лъжицата веднага щом се появят първите признаци на ситост.

Италиански учен: Това е тайната на дълголетието

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес