Жена всеки ден закусва с овес и кисело мляко - вижте какво се случи с тялото ѝ

8568
Жена всеки ден закусва с овес и кисело мляко - вижте какво се случи с тялото ѝ
Снимка: Aline Ponce / Pixabay

Всички знаем, че пълнозърнените култури са идеалната закуска, която засища и ни дава здравословен старт на деня. Изборът е голям - пшеница, ръж, ечемик, просо, царевица, ориз, но безспорният фаворит на трапезата ни - овесът. Задавали ли сте въпросът, защо? С какво тези ядки превъзхождат подобните на тях? 

Разтворими фибри за стройна фигура и добро здраве

Всички пълнозърнени храни са богати на фибри. Това са растителни влакна, които подобряват храносмилането, създават усещане за ситост и извеждат токсините от организма. Но не всички фибри са еднакви. Неразтворимата целулоза, която се съдържа в повечето зърнени култури, дразни чувствителния стомах и черва. Влакнините в овеса обаче са разтворими и се понасят добре дори от хората, които страдат от гастрит или колит. Те набъбват от водата в стомаха и така отлагат за дълго чувството за глад, а при преминаването си през червата ускоряват перисталтиката и не позволяват появата на гнилостни процеси.

Действието на овесените фибри обаче не е само механично. Една част от тях са така наречените бета-глюкани – вещества, към които съвременната наука проявява все по-голям интерес. Те намаляват нивото на „лошия” холестерол, подобряват работата на имунната система и дори им се приписва противотуморно действие. Освен овеса, други източници на бета-глюкан са ечемикът, гъбите Рейши и Шийтаке. 

Витамини и минерали срещу депресия

Овесените ядки са богати на витамини от групата В, които са особено важни за доброто състояние на кожата, косата и…настроението ни. В това отношение може би най-ценната съставка е инозитола (вит. В8). Той успокоява нервната система, предпазва от депресия, особено по време на диета и се бори срещу безсънието. Освен това се препоръчва при екземи, косопад и наднормено тегло, тъй като подпомага разграждането на мазнините. Ето защо, е една от популярните съставки в таблетките за отслабване.

Хората с тази кръвна група са с най-слаб имунитет

Овесът е много богат и на минерали – магнезий, калций, силиций и желязо. Докато първите два заздравяват костите, третият поддържа тонуса на меките тъкани, включително и кожата. Затова не бива да позволяваме в организма ни да има дефицит на силиции. Това ще ускори процесите на стареене, ще задълбочи бръчките и видимия целулит.

Пълноценен протеин

Все повече хора страдат от непоносимост към глутена – протеина в пшеницата и други зърнени култури. Той се усвоява трудно, предизвиква алергии и дори може да стане причина за тежки заболявания като целиакията и аутизма. Овесът обаче съдържа не глутен, а глобулин – пълноценен белтък, които е подобен на този в бобовите растения и организъм ти може да го усвоява напълно. 

Овесът в козметиката

Екстрактът от овес съдържа успокояващи вещества, затова е предпочитана съставка в козметиката за алергична, чувствителна и раздразнена кожа. В домашни условия също можете да се възползвате от действието му, като добавите овесени ядки към любимата си маска. Резултатът ще бъде по-еластична, гладка и матова кожа. Но дори само присъствието на овеса в ежедневното ви меню, ще направи лицето ви по-сияйно, а тялото по-стегнато.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com