Жена започна да добавя малко куркума към храната си, сега не могат да я познаят

7060
Жена започна да добавя малко куркума към храната си, сега не могат да я познаят
Снимка: iStock

Куркумата е сравнително непозната храна в Холандия. Това е жалко, защото ако има продукт, който заслужава името „суперхрана“, това е куркумата. Повече от 600 превантивни и терапевтични употреби на куркума вече са открити и изследванията продължават да валят. Една жена на име Карин опита куркума и я яде всеки ден в продължение на месец. Това, което забеляза след този месец, никой не беше очаквал.

От известно време Карин страдаше от висок холестерол и стомашно-чревни проблеми. Тя търсеше решения без резултат и даде последен шанс на куркумата да се отърве от проблемите си. Тя готви с него в продължение на месец и това явно е имало голям ефект. Карин скоро установи, че куркумата е решението на нейните здравословни проблеми, но също така установи, че работи много добре за много други неща. Любопитни ли сте с какво още може да помогне куркумата? Ние ще го разбием за вас.

1. Куркумата помага при отслабване

Куркумата наистина може да ви помогне да отслабнете. Проучванията върху животни показват, че помага за стабилизиране на нивата на захарта. Прахът предотвратява складирането на въглехидрати като мазнини, което блокира наддаването на тегло. И тъй като куркумата е люта, тя също така засилва метаболизма. А това ускорява изгарянето на калории в дългосрочен план. И накрая, куркумата подобрява вкуса на храната. Това означава, че се засищаме по-бързо и следователно ядем по-малко.

2. Куркумата помага срещу стареенето

Всеки иска да живее колкото е възможно по-здравословно, разбира се, дори когато сте по-възрастни. Куркумата може да улесни това за вас. Антиоксидантите помагат не само за предотвратяване на рак, но и предотвратяват стареенето. Стареенето е видимият ефект от увреждането на клетките. Антиоксидантите абсорбират вредните ефекти на свободните радикали и токсини, предотвратявайки увреждането на клетките. Самата подправка не е антиоксидант, но изследванията показват, че повишава нивата на антиоксиданти в организма. Ето защо също така ефективно предотвратява стареенето. Не само отвътре, но и отвън!

Този симтом показва, че сте прекарали тих инфаркт

3. Куркумата може да се бори с депресията

Куркумата също може да помогне в борбата с депресията. Направено е изследване на връзката между куркума и депресия. Това проучване установи, че активната съставка в куркумата, куркумин, е ефективна за намаляване на симптомите на депресия. Този ефект може да се засили чрез комбиниране с други билки.

Друго интересно свойство на подправката е, че засилва действието на антидепресантите. Те работят най-добре в комбинация с куркума. С други думи, самият прах може да помогне за намаляване на чувството на депресия, като същевременно засили ефектите на други лекарства за депресия.

4. Куркумата е полезна за сърцето

Куркумата има благотворен ефект и върху сърцето. Съдържа вещества, които имат положителен ефект върху работата на сърцето и кръвните клетки. В едно проучване група от 121 пациенти, подложени на операция, са получили 4 грама куркума или плацебо няколко дни по-късно. В групата, която е получавала подправката, рискът от инфаркт в болницата е намалял с 65%. Ето защо би имало смисъл да добавите куркума към вашата диета, ако сте изложени на риск от сърдечни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com