Какви подводни камъни крие още болестта на Алцхаймер?

2865
Какви подводни камъни крие още болестта на Алцхаймер?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

При болестта на Алцхаймер се нарушава процесът по предаване на инсулинови сигнали в мозъка, което прави човек по-склонен към развитие на диабет.

Учените от Иканската медицинска школа са направили такъв извод въз основа на резултатите от опити, проведени върху лабораторни мишки, пише Firstpost.

Откриха нов ген, отговорен за развитието на Алцхаймер

Нов ген в имунната система на човека, свързан с възникването на амилоидни плаки в мозъка на възрастни хора и болни, страдащи от Алцхайм...

Изследователите са открили при екземпляри с деменция устойчивост към инсулин (фактор, повишаващ риска от диабет) в хипоталамуса – област от мозъка, която регулира метаболизма на хранителните вещества, като мастни киселини, глюкоза и аминокиселини, в различни тъкани.

Освен това при животните се оказали увеличени и нивата на определена група аминокиселини в кръвта. Това се разглежда като биомаркер за нарушението на предаването на инсулинови сигнали в мозъка.

Според учените получените резултати представляват превратен момент в разбирането на взаимовръзките между болестта на Алцхаймер, диабет от втори тип и инсулиновата резистентност.

Предишни изследвания също са открили връзка между диабета и деменцията. Резултатите от научното изследване са публикувани в изданието Alzheimer's and Dementia.

Змийската отрова лекува Алцхаймер?

Австралийски учени смятат, че в змийската отрова може да се крие ключ към лечението на Алцхаймер. Става дума за гърмящата змия, обитава...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com