Какви скрити вреди ни носи чаят от лайка

19490
Какви скрити вреди ни носи чаят от лайка
Снимка: Pixabay.com

Още през древността лайката е известна за лечебни цели, използвана от древните египтяни, римляни и гърци. От сушените цветчета на растението се приготвя билкова отвара, а чаят от лайка се използва и локално върху рани. Лайката помага при безсъние, стрес, диабет, стомашно-чревни проблеми, високо кръвно налягане.

Въпреки многобройните ползи, съществуват и някои странични ефекти от лайката, ето част от тях.

Алергични реакции

  • леки - със сърбежи по кожата
  • тежки - с анафилаксия и затруднено дишане

Друга срещана реакция е контактен дерматит, който представлява сърбящ обрив. Хора, които са алергични към растения от това семейство (амброзия, пелин, хризантеми, маргаритки) са по-склонни да реагират на лайка, затова трябва да са внимателни.

Локалното използване на лайка може да причини сърбящ обрив. Хора, страдащи от сезонни алергии, са с повишен риск от сълзене, раздразнени очи, особено ако отварата от лайка се нанася върху очите или лицето. След пиене на чай от лайка може да се появи раздразнена кожа, зачервяване, подуване на езика, затруднено дишане, световъртеж, ниско кръвно налягане.
Въпреки тези симптоми, няма опасност за живота.

Още: Кои са най-добрите храни и напитки за по-добър сън

Гадене и повръщане

Макар с чай от лайка да се лекуват стомашни неразположения, понякога ефектът може да е обратен. При консумация на големи количества чай от лайка с висока концентрация на растението, може да се стигне до гадене и повръщане.

Сънливост

Една от най-характерните ползи на чая от лайка е за успокояване и пълноценен сън, затова не е изненада, че причинява и сънливост. Затова не се препоръчва да пиете чай от лайка преди важни оперативни задачи и при шофиране.

Антикоагулантни свойства

Лайката съдържа кумарин, който представлява вещество с антикоагуланти (разреждащи кръвта) свойства. Антикоагулантите увеличават риска от кървене. Поради тази причина специалисти съветват да се избягва пиене на чай от лайка до 2 седмици преди стоматологични процедури или операция. Хора, които приемат разредители на кръвта, също трябва да са внимателни, защото чаят от лайка увеличава риска от кървене.

Още: 5 доказани ползи от чая от лайка - ето защо всеки ден трябва да пиете поне 1 чаша от него

Ефект върху естрогена

Апигенинът представлява флавоноид в лайката, който притежава естрогенен и антиестрогенен ефект в зависимост от дозата. При високи дози апигенинът действа като антиестроген и се изследва като част от лечението на рака на гърдата.При ниски дози апигенинът действа като естроген. Въпреки това, ефектът на естрогена не е достатъчно силен, за да замени противозачатъчните или хормоналните лекарства.

Взаимодействие с лекарства

Чай от лайка се приема заради многобройните ползи за здравето, но е важно да се знае как растението си взаимодейства с някои лекарства.

  1. Антикоагулантите и антитромбоцитните лекарства Лайката съдържа две кумаринови производни - умбелиферон и херниарин. Оттук специалистите правят извода, че лайката може да си взаимодейства с други разредители на кръвта, с което се увеличава риска от кървене.
  2. Успокоителни лекарства Лайката често се използва в борба срещу безсънието, защо има успокояващ ефект. Затова хора, които приемат медикаменти за сън, трябва да внимават с лайката, за да не засилят действието.

Ползи от лайката

Лайката е известна с многобройните си ползи за здравето, включително подобряване на съня, успокояване, понижаване на кръвното налягане и кръвната захар. Агенцията за контрол на храните и лекарствата включва лайката в списъка  с продукти общопризнати като безопасни (GRAD). Количеството екстракт от лайка в повечето отвари рядко причинява странични ефекти. Независимо от това, въпреки всички се ползи, е важно да се наслаждаваме на чая от лайка, без да си вредим.

Още: Чай от лайка и ленено семе - лекар разкри за какво помага

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com