Какво е шизофрения и как да я лекуваме

66425
Какво е шизофрения и как да я лекуваме
Снимка: iStock/Guliver

Всички са чували за болестта шизофрения. Колко е опасна, кого застрашава и какво лечение се препоръчва, нека научим сега.

Днес ще се опитаме да разберем, какво представлява шизофренията като заболяване и защо е опасна, какви са симптомите й на проява. С по-прости думи ще се постараем да сме максимално изчерпателни:

Какво е шизофрения?

Това е сериозно психично заболяване. Винаги е придружено от разстройства в мисленето. При шизофрения, пациентът не може да възприема света такъв, какъвто е. На първо място се явяват халюцинациите. Когато халюцинациите се появят, могат да бъдат, както зрителни, така и слухови. В по-честите ситуации, засегнатият плашещи звуци и дрънкане. В някои случаи пациентът страда от дезорганизация на речта и параноя и изпитва ужасен дискомфорт от всичко това.

Какво е шизофрения и как се появява?

Психиатърът Айген Блейер разказва в детайли за заболяването шизофрения. Той го квалифицира като спектър от различни симптоми като дезорганизация, нелогично поведение и други разстройства.

Дълго време учените не можели да намерят причините за проявата на това опасно заболяване. След време, отрасъл на медицината, невробиологията се развила и внесла известна яснота по тези проблеми.

Експерт: Нека не разглеждаме страдащия от шизофрения, като екзотично животно

"Нека не разглеждаме страдащия от шизофрения като екзотично животно, което е избягало от зоопарка." Това каза в интервю за Радио "Фокус...

Шизофрения – що е то?

Доказано е, че шизофренията е наследствено заболяване. Тя се появява в гените, в резултат на произволна мутация в ДНК на родителите. Има доказателства, че в резултат на алкохолизъм и наркомания случаите на шизофрения са много по-чести, отколкото при здрави хора.

Шизофренията се проявява в юношеска възраст и най-често - до 25 години. Проявява се постепенно, затова родителите често го объркват с кризата на юношеството. В тази връзка е необходимо да се определи, какви признаци на шизофрения съществуват.

Първоначални симптоми на шизофрения:

Промяна в настроението;

Учени: Шизофренията засяга най-често родените през зимата или пролетта

Учени от Австралия и Дания са установили кои хора са най-склонни да развият шизофрения. Според тях хората, които са родени през зимата...

Пълна или частична изолация, най-често асоцииране;

Тежки комуникационни затруднения;

Множество заблуди в мислите;

Халюцинации (най-често слухови);

Увреждане на двигателния апарат, в т. ч. говора;

5 заболявания, които се предават по женска линия в семейството

Специалистите посочиха ​​заболяванията, които могат да бъдат наследени по женска линия. Затова е важно да знаем от какво са били болни...

Проблеми с концентрацията;

Забавяне на мисленето.

Шизофрения и агресия

Най-често, когато заговорим за шизофрения, веднага си представяме пациент с пяна в устата, който тича да напада околните. Това, обаче не е най-правилното описание. Обикновено пациентите с шизофрения, не са склонни към насилие. Те искат мир и тишина. Проучванията показват, че преди да развият болестта, тези хора не са участвали в насилие. Това е ясен показател, че и с шизофрения няма да го направят. За тях, обаче е противопоказно да употребяват наркотици и алкохол.

Шизофрения и агресия

Ушите предупреждават за някои болести

Постоянният шум в ушите не трябва да бъде пренебрегнат, тъй като това може да е признак на няколко заболявания. Лекарите казаха, че зас...

Разбира се, шизофренията заедно с упойващи вещества, наркотици или други психоактивни вещества е опасен коктейл. Означава началото на обсебващо състояние, в което пациентът може да започне да осакатява или убива невинни хора. Тоест, всичко, което виждаме в страшни филми за шизофрениците убийци.

Любопитни факти за шизофренията:

Тук е мястото да споменем, че много известни гении и просто известни хора, страдали от шизофрения. Сред такива е Исак Нютон, който според учените е страдал от пристъпи на това заболяване. Такъв е и Ван Гог, който е потвърдил „куп“ симптоми на шизофрения.

В списъка е и Чарлз VI, който по принцип вярвал, че е направен от стъкло и не трябвало да го пипа никой! Има и мнения, че Ницше, Салвадор Дали и Николай Гогол, също са имали шизофрения.

Днес, шизофренията не се лекува изцяло. Симптомите й могат да бъдат „успокоени“ чрез курсове с антипсихотици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com