Какво ще се случи с кръвната захар и сърцето, ако всеки ден ядете ядки

2693
Какво ще се случи с кръвната захар и сърцето, ако всеки ден ядете ядки
Снимка: iStock

Ако живеете с диабет тип 2, яденето на ядки пет дни в седмицата може да бъде също толкова критично за вашето дългосрочно благополучие, колкото редовните упражнения и проверката на кръвната ви захар. Това показва скорошно проучване, публикувано в списанието Circulation Research на American Heart Association. 

В него изследователите заключават, че когато ядат 5 порции ядки на седмица, пациентите с диабет тип 2 имат 17% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания. 

Освен това хората с диабет тип 2, които консумират редовно ядки, са имали 34% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, 20% по-нисък риск от коронарна болест на сърцето и 31% намален риск от преждевременна смърт като цяло.

Яденето на ядки по-малко от пет пъти седмично все още предлага ползи, обясняват авторите на изследването, но по-малко в сравнение с тези, които ядат ядки почти всеки ден.

Проучването също така установи, че ядките в частност предлагат най-много ползи за сърцето ви. Обичайните дървесни ядки включват бадеми, бразилски орехи, кашу, орехи, ядки от макадамия, пекани, шамфъстъци, кедрови ядки, кестени и лешници.

Важно е да запомните, че фъстъците не са ядка, а бобово растение. Въпреки че фъстъците могат да бъдат част от здравословна диета, те не са доказали, че предлагат забележителните ползи за здравето на ядките.

Защо сърцето ви обича ядки

Науката зад способността на ядките да подобряват здравето на сърцето ви всъщност е резултат от положителното им въздействие върху кръвното ви налягане, способността на тялото ви да метаболизира хранителните мазнини, нивата на кръвната ви захар, общите нива на възпаление на тялото ви и благосъстоянието на вашите кръвоносни съдове.

Намаляването на риска от тези здравословни проблеми помага за намаляване на риска от метаболитен синдром.

Лекар каза как изглежда и как се усеща кръвен съсирек?

Метаболитният синдром се характеризира с пет рискови фактора, които увеличават вероятността от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2 и инсулт.

Петте рискови фактора включват:

  1. повишено кръвно налягане (по-високо от 130/85)
  2. високи нива на кръвната захар (инсулинова резистентност)
  3. излишни мазнини около талията
  4. високи нива на триглицериди
  5. ниски нива на добър холестерол или HDL

За пациенти, които вече живеят с диабет тип 2, рискът от развитие на сърдечно заболяване или инсулт е висок. Предприемането на стъпки за намаляване на риска от метаболитен синдром означава намаляване на риска от тези допълнителни състояния.

Метаболитният синдром се диагностицира въз основа на комбинираните пет оценки на обиколката на талията, триглицеридите в кръвта на гладно, нивата на холестерола, кръвното налягане и нивата на кръвната захар на гладно. 

Ако вашият лекар предписва редовни упражнения, отказване от тютюнопушенето и загуба на тегло, тогава ежедневната порция ядки също трябва да помогне. 

„Дървесните ядки показват последователно в изследванията за намаляване на маркерите на възпаление за сърдечни заболявания и диабет и помагат за увеличаване на липопротеините с висока плътност, които предпазват сърцето ви“, Елизабет Алмекиндер, RN, BA, CDE, писател на свободна практика, който специализира в диабета и други здравословни проблеми, каза Healthline. 

Липопротеините с висока плътност са комбинация от холестерол, триглицериди и протеини, обясни Алмекиндер, също член на Съвета по диабет.

Липопротеините играят критична роля в усвояването и транспортирането на хранителните мазнини в тънките черва. Те също транспортират полезния холестерол и триглицериди от черния дроб до други части на тялото ви.

Въпреки опасенията за здравето, свързани с холестерола и триглицеридите, тялото ви се нуждае от определени количества и от двете, за да произвежда определени хормони и жлъчка в черния дроб. Холестеролът също е ключов градивен елемент за основните човешки тъкани като кожа и хрущял. 

Ядките са златна мина, когато става въпрос за здравословни мазнини.

Диетичните мазнини в ядките са предимно мононенаситени, които са известни със способността си да помагат за понижаване на холестерола и защита на сърцето ви, според клиниката Mayo.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com