Какво води до загубата на слух ?

4131
Какво води до загубата на слух ?
Снимка: iStock

Загубата на слуха е състояние, което прогресира с течение на времето. То може да се появи както при новородени, така и при пациенти в напреднала възраст. Най-често се наблюдава при хора над 70 години. За да се справи човек успешно със загубата на слуха, трябва да знае какви са причините за това негово състояние, както и да използва подходящо оборудване, което ще подобри слуховото приемане. При подрастващите е изключително важно да се осигури нормално слухово и езиково развитие.

Носенето на слушалки може да доведе до проблеми със слуха

Нормалната слухова функция представлява възприемане на звукови вълни, които достигат до ушната мида, преминават през външния слухов канал и водят до поява на вибрации по тъпанчевата мембрана. След това тези вибрации се предават през слуховите костици към кохлеята, където космените клетки стимулират осмия черепно мозъчен нерв - слуховия нерв, който има за задача да пренесе стимулите към мозъка. Обработката на по-груби звуци се извършва в по-високите зони от кората на мозъка и това включва разбирането на езици.

Какви видове загуби на слуха съществуват?

Загубата на слуха може да бъде невросензорна, кондуктивна или смесена. Кондуктивната загуба представлява нарушаване на предаването на звуковите вълни към кохлеята. Най-често причините за това нарушение са нарушено образуване на ушната мида или кохлеята, външен отит, наличие на чужди тела в ушния канал, натрупване на ушна кал, дисфункция или фиксация на слуховите костици и излив в средното ухо. До кондуктивна загуба на слуха може да доведат холестеатомът - доброкачествено локално деструктивно отлагане на сквамозни остатъци, възникващи по тъпанчевата мембрана, както и други доброкачествени и злокачествени туморни образувания. Невросензорната загуба на слуха се получава от нарушено предаване на стимулите в или след кохлеята. Тази загуба на слуха може да бъде свързана с дисфункция на космените клетки или нарушение на слуховия нерв. Разликата между двата вида загуба на слух е, че пациентите с кондуктивна загуба възприемат звуците отслабени, докато пациентите с невросензорна загуба мога да възприемат звуците от отслабени, но и променени. При смесената загуба на слух има нарушено предаване на звука преди и след кохлеята.

До 2050-та година една четвърт от населението на света ще има проблеми със слуха

Какви са причините човек да загуби слуха си?

Има най-различни причини, които могат да доведат до увреждане на слуха. Сред подрастващите това са генетични причини, които включват различни синдроми, както и несиндромната генетична загуба на слуха, при която се наблюдава загуба на суха при запазена функция на слуховия анализатор. При по-възрастните хора се наблюдава постепенно намаляване на слуховия капацитет и нарушена способност за разграничаване на речта. Тези промени най- рано се забелязват в шумна среда, което се дължи на свързаната с възрастта дегенерация на кохлеята на различни места. Холестеатомите и отосклерозата са най-честите причини за кондуктивна загуба на слуха. При някои възрастни може да се появи и внезапна сензоневрална загуба на слуха, която представлява внезапна или бърза загуба на слуха на едното ухо. Най-често се появява вследствие на вирусна инфекция на горните дихателни пътища.

Загубата на слуха се появява, когато има нарушение в предаването на звука от околната среда до мозъка. Разрушаването на отделните структури, които оказват влияние на този процес, може да се случи на различни места - преди или след кохлеята, като загубата на слуха е съответно сензоневрална или кондуктивна. Ако разрушаването се случи и на двете места, тогава загубата на слуха е смесена

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com