Кое е най-доброто време за закуска и вечеря

5241
Кое е най-доброто време за закуска и вечеря
Снимка: iStock

Някои хора все още спазват правилото да не вечерят след 18 часа, докато други следват различно правило, като последното хранене да е 4 часа преди лягане. Но нищо от това няма никакъв смисъл, според диетолога Райън Стивънсън.

Най-доброто време за закуска

Специалистът назовава идеалната формула за изчисляване на времето за закуска и вечеря. В края на краищата всеки човек има свой собствен дневен режим, някои стават в 7 часа сутринта, а други в 11.

Д-р Райън Стивънсън е сигурен, че оптималното време за вечеря е 3 часа преди лягане. Тя обяснява, че микробиомът на червата следва циркаден ритъм, така че се нуждае от време за почивка и възстановяване.

Лекар: Това е най-добрата закуска за хормоните

Що се отнася до закуската, тя не трябва да е по-рано от 12 часа след вечеря. Например, ако вечерята е била в 19 часа, тогава трябва да закусите в 7 сутринта.

Диетологът препоръча за сутрешното хранене да се избират храни с високо съдържание на протеини и фибри. Най-добрите опции за закуска, според експерта, включват тофу, яйца, консервирана риба, пълнозърнест хляб и овесени ядки.

"Избирайки ранна вечеря, вие давате на тялото си достатъчно време да смели добре храната ви преди лягане. Яденето в полунощ може да попречи на качествената почивка, тъй като храносмилателната система остава активна. Ранната вечеря осигурява оптимално храносмилане, което води до по-добър сън и по-добро здраве", казва диетологът.

Храненето преди 19:00 ч. позволява на тялото да работи с по-малко усилия. В същото време, като ви дава възможност да релаксирате пълноценно.

"Изследванията показват, че храненето рано вечер помага за подобряване на контрола на теглото. Когато вечеряте по-рано, имате повече време за ефективно изгаряне на калории. По този начин тялото естествено използва складираните мазнини като източник на енергия, а не глюкозата от консумираната храна, казва диетологът.

Късната вечеря може да повлияе негативно на регулирането на кръвното налягане по време на сън. Когато почиваме, той намалява с около 10%. Това ви позволява да си починете и да се възстановите. Късното хранене обаче може да наруши естественото понижаване на кръвното налягане, което потенциално увеличава риска от инфаркт.

"Ранната вечеря ще ви помогне да регулирате ефективно нивата на кръвната си захар. Храненето твърде близо до времето за лягане може да увеличи шансовете ви за развитие на инсулинова резистентност и диабет. Ранната вечеря гарантира, че тялото ви използва ефективно инсулина. Това ще доведе до по-добро дългосрочно здраве и по-добро регулиране на кръвната захар", споделя лекарят.

Най-добрата закуска при диабет, болна жлъчка и подуване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com