Най-добрата закуска при диабет, болна жлъчка и подуване

63512
Най-добрата закуска при диабет, болна жлъчка и подуване
Снимка: iStock

Закуската често се нарича „най-важното хранене за деня“ и това е напълно оправдано. Тя запълва глюкозата, повишава енергийните нива и осигурява важни хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на тялото. Но в зависимост от здравословното състояние всеки човек трябва да има своя идеална закуска.

Според руския диетолог д-р Инна Дубровина няма единна формула за идеална закуска за всички и обяснява как да започнете деня правилно, в зависимост от индивидуалните характеристики на тялото ви, вашите здравословни проблеми и състояния.

Закуска при наднормено тегло, инсулинова резистентност, диабет

При наднормено тегло винаги има проблем с нарушен въглехидратен метаболизъм и основната задача ще бъде стабилизиране на нивото на глюкозата и инсулина в кръвта. В този случай е по-добре да имате протеиново-мазна закуска с много фибри (зеленчуци и зеленчуци). Например омлет и зелена салата.

Ендокринолог: Яжте тази закуска, ако искате да отслабнете бързо

Закуска при подуване

Подуването е проблем с лимфния дренаж. Тук е важно да се премахне млякото и всички млечни продукти (включително извара и сирене), тъй като тази категория продукти стимулира образуването на слуз в тялото.

Захарта също стимулира подуването. При този проблем закуската в никакъв случай не трябва да е сладка. Каша на водна основа с масло, зеленчукова салата и лек протеин, като бяла риба, е идеален.

Закуска при застой на жлъчката

При стагнация на жлъчката е важно да се яде 3-4 пъти на ден, за да се стимулира редовно отделянето на жлъчка и да се предотврати нейната стагнация. Жлъчният мехур се свива и съответно отделя жлъчка за мазна храна. Трябва да има мазнини с всяко хранене ( особено при проблеми с панкреаса).

Горчивината също стимулира жлъчката. Идеалната холеретична закуска е омлет (или друг протеин), малко зърнени храни и салата от рукола или други горчиви билки, облечени с масло.

Най-добрата закуска при други заболявания

В случай на автоимунни заболявания е необходимо да се следва автоимунен хранителен протокол, основата на който е голямо количество зеленчуци и зеленчуци, плюс месо, риба и морски дарове. Мляко, семена, ядки, сладкиши са строго забранени.

Закуската при автоимунни заболявания трябва да бъде протеиново-мазна с много зеленчуци и пресни зеленчуци. Може да са бъркани яйца или парче печена риба/месо, плюс свежа салата. Важно е да изберете органични продукти, доколкото е възможно.

При хронична умора трябва да закусите в първия час след събуждане, за да намалите веднага кортизола с помощта на правилните продукти. Закуската трябва да включва каша (елда, ориз, просо, пълнозърнеста овесена каша и др.), подправена с масло, плюс лек протеин (яйца, бяло месо, риба, морски дарове) и зеленчуци.

Не забравяйте, че е изключително важно надбъбречните жлези (органи, които синтезират хормоните на стреса) да получават сложни въглехидрати, в противен случай те ще се изтощят. Ето защо, в период на стрес, не подлагайте тялото си на глад.

За здравето на кръвоносните съдове е важно да си набавяте достатъчно витамини от група В, С и протеини, тъй като кръвоносните съдове са съединителна тъкан и за нейната здравина и тонус са необходими протеини.

Кашата като източник на витамини от група В, протеини (яйца, морски дарове, бяла риба), поръсени с лимонов сок за по-добро усвояване, зелена салата и горски плодове, които са богати на витамин С, са полезна опция за закуска при проблеми със сърдечно-съдовата система.

Лекар: Това е най-коварната закуска за панкреаса

Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com