Кои болести най-често получават грешна диагноза?

21020
Кои болести най-често получават грешна диагноза?
Снимка: iStock/Guliver

Неправилната диагноза е най-честата и опасна грешка в медицината. Само в САЩ проблемът засяга 12 милиона американци годишно. Поне един от всеки 20 възрастни, който търси медицинска помощ в спешно отделение или здравна клиника в страната, е пострадал от подобна грешка.

Според последните статистики, от тези грешки при неправилна диагноза около 6 милиона потенциално биха могли да причинят вреда, а между 40 и 80 000 са смъртните случаи всяка година в американските болници.

Статистиката е накарала учени да търсят кои са състоянията, които трудно се диагностицират и евентуално грешно лечение може да доведе дори до фатален край. Резултатите от анализира на над 11 000 съобщени случая на неправилно лечение публикува списание "Diagnosis".

"Има около 10 000 болести, всяка от които се проявява чрез различни симптоми, така че може да бъде малко обезсърчително като се замислим как да се справим с неправилна диагноза", казва д-р Дейвид Нюман Тъкър, директор на Института за успешна диагностика.

"Голямата тройка"

Хепатит Б остава една от най-опасните болести

Хепатит Б засяга близо 300 млн. души по света, от които 95% не са лекувани или са лошо лекувани, сочи изследване. Това вирусно заболява...

Изследователският екип е заключил, че броят на здравословните състояния, свързани с най-често срещаните диагностични грешки, е изненадващо малък. Три различни заболявания са отговорни за най-сериозните грешки: ракови заболявания, сърдечно-съдови проблеми и инфекции.

Колко са сериозни и чести грешките

Повече от 1/3 от грешките, които са причинили смърт или сериозни щети, са свързани с тумори. Неправилна диагностика при сърдечно-съдовите проблеми се среща в 22% от случаите, а 13,5% при инфекциите.

Учените са разделили "голямата тройка" на 15 специфични състояния. С най-тежки последици за пациентите са грешките при заболяванията:  рак на белите дробове, инсулт и сепсис. В списъка влизат също инфаркт, меланом, рак на простатата и гърдата.

Резултатите от изследването би трябвало да алармират специалистите, които са големите проблеми за решаване при диагностицирането в медицината, заключава д-р Тъкър.

България в ЕС - назад в лечението на болести, довели до смърт, но напред в предотвратимата смърт

България е в челото и в края на нови класации на Евростат и ОИСР, касаещи преждевременната смърт в Европейския съюз, показва публикуван...

Други опасни състояния

Пациентите с вариращи състояния като сърдечна недостатъчност, пневмония, анемия и рак на белия дроб, също могат да имат сериозни проблеми, които трудно да се открият от специалист. Данните публикува списанието "BMJ Quality and Safety".

Защо са трудни за диагностициране

Сложността при диагностиката на болестите от "голямата тройка" е свързана с няколко фактора. Пациентите, които не винаги описват коректно симптомите си или са склонни да се самодиагностицират и самолекуват. Лекарите, които не винаги извършват всички необходими изследвания и не проследяват внимателно развитието на състоянието на пациентите. Здравната система, която е превърнала пациента в портфейл.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

По колко дробчета може да ядете без вреда за здравето

Какво се случва с тялото, ако пиете вода с мента всеки ден

Лекар: Този зеленчук предпазва от кръвни съсиреци

Мед и канела - как тази комбинация влияе на тялото

Турски учени: Яжте киселото мляко така, за да е полезно за холестерола

Закуската, която чисти тялото от токсини и помага да отслабнете с 5 кг за месец

Внимавайте с храната, ако приемате тези лекарства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com