Кои са най-ранните симптоми при диабет?

7659
Кои са най-ранните симптоми при диабет?
Снимка: iStock

Ключови факти за диабета според Световната здравна организация

Броят на хората, страдащи от диабет, нарастна от 108 милиона през 1980 г. на 422 милиона през 2014 г. Диабетът е главната причина за ослепяване, бъбречни болести, инфарuт, инсулт и ампутация на долни крайници. В периода 2000-2019 г. се наблюдава 3% увеличение на смъртните случаи при диабет. През 2019 г. 2 милиона души са починали от бъбречни заболявания, причинени от диабет.

Здравословна, диета, редовна физическа активност, поддържане на нормално телесно тегло, избягване на тютюнопушенеq са част от начините да предотвратите или забавите диабет тип 2.
Диабетът може да се лекува, а последствията от него може да бъдат избегнати или забавени чрез диета, физическа активност, медикаменти, редовен скрининг и лечение на усложненията.

Диабет

Диабетът е хронично заболяване, което възниква, когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или когато организмът не може ефективно да използва произведения инсулин. Инсулинът е хормон, който регулира количеството глюкоза в кръвта. Хипергликемията, наричана още повишена кръвна глюкоза или повишена кръвна захар, е често срещан ефект от неконтролиран диабет, което с течение на времето води до сериозно увреждане на много от системите на тялото, особено на нервите и кръвоносните съдове.

През 2014 г. 8,5% от хората над 18 години страдат от диабет. През 2019 г. от диабет умират 1,5 милиона души, като 48% от тях са под 70 години. Други 460 000 души умират от бъбречни заболявание в резултат на диабет. 

Диабет: Симптоми, причини,видове, лечение, превенция (ВИДЕО)

Симптоми на диабет

Симптомите може да се появят внезапно. При диабет тип 2 те може да са слаби и с годините да не се забелязват.

* силна жажда
* често уриниране
* замъглено зрение
* умора
* внезапно отслабване

С течение на времето, диабетът може да увреди кръвоносните съдове на сърцето, очите, бъбреците и нервите. Хора, страдащи от диабет, са в рисковата група за много здравословни проблеми, сред които инфаркт, инсулт и бъбречна недостатъчност. Диабетът може да причини трайна слепота, тъй като уврежда кръвоносните съдове на очите. Много хора с диабет страдат от проблеми със стъпалата поради увреждане на нервите и лошо кръвообращение. Това може да доведе дори до ампутация.

Диабет тип 1

Диабет тип 1 (по-рано известен като инсулинозависим диабет) се характеризира с недостатъчно производство на инсулин, което води до ежедневно добавяне на синтетичен инсулин под формата на инжекции. Увреждане на панкреаса може да настъпи по много причини - например вирусна инфекция. 
През 2017 г. в света 9 милиона души страдат от диабет тип 1, повечето от тях живеят в силно развити страни.

Диабет тип 2

Диабет тип 2 засяга начина, по който тялото ви използва захарта (глюкозата) за енергия. Той спира тялото да използва правилно инсулина, което може да доведе до високи нива на кръвната захар, ако не се лекува. С течение на времето диабет тип 2 може да причини сериозни увреждания на тялото, особено на нервите и кръвоносните съдове. Диабет тип 2 често може да бъде предотвратен.

Факторите, които допринасят за развитието му, включват наднормено тегло, липса на физическа активност и генетична предразположеност.
Ранната диагностика е важна за предотвратяване на най-лошите последици от диабет тип 2. Най-добрият начин за ранното му откриване е да се подлагаме на редовни прегледи и кръвни изследвания.

Как да разберем дали имаме диабет?

Симптомите на диабет тип 2 могат да бъдат много слаби и да изминат няколко години без да бъдат забелязани. Може да бъдат подобни на тези при диабет тип 1, но често са по-слабо изразени. Поради това заболяването може да бъде диагностицирано няколко години след появата на първите симптоми, когато вече са възникнали усложнения. 

Над 95% от хората, страдащи от диабет, имат диабет тип 2. Доскоро се смяташе,  че се среща само при възрастни, но вече се наблюдават и много случаи при деца.

Превенция

Най-добрият начин за превенция или забавяне на диабет тип 2 е начинът ви на живот. Просто спазвайте няколко лесни правила:

* поддържайте нормално тегло
* спортувайте или ходете повече пеша, поне 30 минути средна физическа активност на ден
* хранете се здравословно и избягвайте захар и ненаситени мазнини
* избягвайте тютюнопушенето.

 Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com