Лекар: Не сьомгата, а тази риба е най-добра за мозъка и паметта

151776
Лекар: Не сьомгата, а тази риба е най-добра за мозъка и паметта
Снимка: iStock

Диетата, включваща риба, помага за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания, подобрява паметта и функцияа на мозъка. Това споделя руският лекар Людмила Фролова и допълва, че в случая сьомгата не е най-добрата опция, а е по-добре да се обърне внимание на по-рядко консумираната мойва.

Най-добрата риба за мозъка и паметта

Експертът припомня, че рибата е източник на важни хранителни вещества. Богата е на омега-3 мастни киселини, които поддържат здравето на сърцето и мозъка. Тя също така съдържа висококачествени протеини и разнообразие от витамини и минерали, включително витамин D и йод.

Лекар: За тези хора е по-добре да ядат риба вместо месо

Лекарят предупреждава, че старите и големи риби натрупват живак.

„Важно е да изберете правилната риба за вашата диета и е по-добре да дадете предпочитание на морската риба“, казва терапевтът.

Такава полезна и много достъпна риба според нея може да бъде например незаслужено забравената мойва. Поради малкия си размер, краткия живот и хранителните си качества не натрупва вредни вещества в тялото си. За разлика от много морски риби, мойвата не навлиза в реките, което я прави много по-чиста. И благодарение на съдържанието на витамини и минерали тази риба може да се счита за истински склад за здраве, според д-р Фролова.

Формата на протеин, който се съдържа във филето от мойва, се счита за една от най-полезните за човешкия организъм. Рибният протеин се усвоява по-лесно от тялото и се състои изключително от аминокиселини, които са от съществено значение за здравето. Например, мойвата се счита за здравословна поради наличието на лизин в състава си. Това вещество участва активно в образуването на кръвни клетки и ензими. Тази аминокиселина също помага на тялото да произвежда антитела срещу определени хормони и играе пряка роля в производството на колаген, който е толкова важен за здравата кожа и стави.

Експертът препоръчва включването на постна риба в диетата на диабетици и това не се дължи само на нейния нисък гликемичен индекс. Мойвата е полезна при диабет, тъй като нейното филе, освен много други полезни вещества, съдържа аминокиселината метионин. Именно тази аминокиселина е отговорна за секрецията на инсулин в организма. Благодарение на същата тази аминокиселина, мойвата е полезна за хора със затлъстяване.

Мойвата съдържа невероятно голям запас от йод. Само една порция от този морски обитател (150 гр) съдържа почти седмичния препоръчителен прием на йод. Именно поради това мойвата е един от най-важните продукти за профилактика на болестта на Грейвс. Освен всичко друго, йодът участва в производството на хормона на щитовидната жлеза - тироксин. Този хормон регулира различни метаболизми в организма, а именно: водно-солевия, мастния, въглехидратния и протеиновия. Тироксинът също регулира топлообмена, влияе върху растежа и деленето на клетките, функцията на черния дроб и сърдечно-съдовата система.

Мойвата съдържа почти пълен набор от всички минерали, необходими за поддържане на здравето и здравината на костите и зъбите. Тя е богата на фосфор, магнезий и калций, което я прави полезна храна за хора, страдащи от остеопороза, артрит или кариес.

Мойвата е от полза за нервната система и мозъчната функция. Това полезно свойство се обяснява и с изобилието от фосфор, който може да предпази нервната система. Според експерта хората, чиято диета включва големи количества риба (поне 3-4 порции седмично), са по-малко податливи на сенилна деменция и други дегенеративни заболявания.

Може ли да се яде риба с мляко?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com