Лекар: Тази напитка сваля захарта и блокира диабета

28267
Лекар: Тази напитка сваля захарта и блокира диабета
Снимка: iStock

Една напитка, която напоследък придобива все по-голяма популярност, може да понижи нивата на кръвната захар и да блокира развитието на коварния диабет. Американски изследователи установиха, че комбуча, е много полезна за диабетици и хора в преддиабет. Това споделя руският лекар д-р Анча Баранова.

Напитката, която блокира диабета 

Експертът отбелязва, позовавайки се на откритията на учени от Джорджтаунския университет, че комбуча има различни хипогликемични свойства и „работи по-добре от метформин“.

Участниците в коментираното проучване са консумирали чаша комбуча в продължение на четири седмици. В резултат на това е установено, че средното им ниво на кръвната захар на гладно е спаднало от 164 на 116 милиграма на децилитър. Изводът на учените е, че напитката е помогнала за понижаване на нивата на глюкозата до нормалните стойности, обяснява д-р Баранова.

„Тази напиткката може да блокира развитието на предшественика на коментираното заболяване – метаболитния синдром“, казва специалистът.

Ендокринолог разкри необичаен симптом на диабет

Спред диетолога Анджелика Дювал комбуча има общоукрепващо действие и подобрява имунитета.

„Все пак си струва да запомните, че комбуча не е за всеки. Не се препоръчва нейната консумация от хора с повишена киселинност, пептична язва и различни заболявания на стомашно-чревния тракт в обострената фаза“, уточнява специалистът.

„Основният ефект на напитките комбуча е подобряване на състоянието на човешкия организъм. Общото му подобрение поради въвеждането на бактерии в чревната микрофлора. Последният регулира много параметри, включително имунитета и усвояването на определени вещества. Колкото по-добра и повече микрофлора има човек, толкова по-добре се чувства и толкова по-здраво е здравето му“, споделя диетологът.

Експертът препоръчва да се пият 200-400 милилитра комбуча на ден. В същото време диетологът отбелязва, че ползите от напитката могат да бъдат получени само ако се приготвят правилно.

"Ако говорим за условия на домашно приготвяне, тогава хората често пренебрегват различни съвети за дезинфекция на съдовете, в които се съхранява ферментиралата напитка. Например, бурканът просто се измива, а не се стерилизира. В резултат на това могат да останат бактериите, които да направят полезната напитка вредна“, подчертава лекарят.

Преди това канадски учени установиха , че редица напитки, включително мляко, могат да понижат нивата на кръвната глюкоза. Други напитки, които помагат за намаляване на техните стойности, включват билков чай, неподсладено кафе, зеленчуков сок, лимонада без захар.

Още: Тази билка сваля кръвното, лекува диабет и подобрява зрението

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяването се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com