Лекар: Този плод предпазва от исхемична болест на сърцето

21941
Лекар: Този плод предпазва от исхемична болест на сърцето
Снимка: iStock/Guliver

Яденето на ябълки помага за намаляване на нивата на холестерола и с това риска от сърдечно-съдови заболявания, включително коронарна болест на сърцето. Тя често се причинява от мастни отлагания, които се натрупват по стените на артериите, които доставят кръв към органите. Хората с високи нива на холестерол също са по-склонни да развият сърдечни заболявания.

Лекарят Риана МакКлимонт каза, че за намаляване на холестерола е важно да се консумират достатъчно фибри, пише изданието Express. Един от най-добрите източници на фибри са ябълките. Според лекаря яденето на три ябълки на ден може да има положителен ефект, когато става въпрос за необходимостта от понижаване на холестерола.

Ябълките предпазват от коронарна болест на сърцето

„Проучванията показват, че яденето на три грама разтворими фибри на ден – количеството, което получавате от три ябълки с тегло 30 грама, може да помогне за понижаване на нивата на холестерола“, казва лекарят д-р Риана МакКлимонт.

Лекар разкри какво се случва с кръвното и сърцето, когато ядете сирене

Като цяло, казва експертът, препоръчва да увеличите приема на фибри, като ядете повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения. Отделно лекарят отбелязва, че овесът е особено полезен за понижаване на холестерола.

сърце

В допълнение, за предотвратяване и премахване на проблема с високия холестерол е важно да поддържате цялостен здравословен начин на живот - това разстройство обикновено се свързва с прием на наситени мазни храни, както и с недостатъчна физическа активност, наднормено тегло и консумация на твърде много алкохол.

Характерът на симптомите на коментираното заболяване се определя от формата му. Най-честите видове тази патология са инфаркт на миокарда и ангина пекторис.

Ангина пекторис се появява периодично и може да се прояви в различни форми:

  • Ангина пекторис: болката има притискащ, парещ характер или се проявява под формата на усещане за тежест и дискомфорт, може да излъчва към лявата лопатка или ръка, но може да е нетипична, пристъпът обикновено продължава до 10 минути (понякога около 30, но не повече).
  • Нестабилна ангина: болката се появява внезапно (дори в покой) и е придружена от дискомфорт в сърцето, гадене, изпотяване, задух (невинаги).
  • Вазоспастична ангина - пристъпите на болка се появяват независимо от натоварването (по-често през нощта или в ранните сутрешни часове), имат цикличен характер, в противен случай симптомите на тази форма не се различават от проявите на ангина пекторис.

Основният симптом на миокарден инфаркт, който е остра проява на коронарна болест на сърцето, е силна болка зад гръдната кост, която продължава от 15 минути до 1 час. В случая нитроглицеринът не носи облекчение. Обикновено болката се появява след физическо натоварване или поради хипертонична криза. Освен това много пациенти се оплакват от студена лепкава пот, задух, непродуктивна кашлица и страх от смъртта.

Още: Учени: Тази ядка блокира диабета и предпазва сърцето

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com