Лекар: Вижте какви са новите странични ефекти на най-известното болкоуспокояващо

13680
Лекар: Вижте какви са новите странични ефекти на най-известното болкоуспокояващо
Снимка: iStock/Guliver

Аналгинът (или метамизол натрий) е популярен аналгетик, използван за облекчаване на болка и намаляване на възпаление. Въпреки че той може да бъде ефективен при различни състояния, е важно да бъдете запознати със страничните ефекти, свързани с неговото приемане. Научете повече за тях по-долу.

1. Алергични реакции: Един от най-честите странични ефекти на аналгина е алергичната реакция. Тя може да се прояви като сърбеж, обрив, оток на лицето или устните, нарушения в дишането и дори анафилактичен шок. Ако усетите такива симптоми след приемане на аналгин, трябва да потърсите незабавна медицинска помощ.

2. Нарушения в хематологичните показатели: При някои хора, аналгинът може да доведе до нарушения в хематологичните показатели. Това включва намалена концентрация на червени и бели кръвни клетки, както и на тромбоцитите. При продължително приемане на аналгин е важно да се следят редовно кръвните показатели и да се консултира с лекар при възникване на проблеми.

3. Нарушения в храносмилателната система: При някои хора, аналгинът може да предизвика нарушения в храносмилателната система. Може да се появят гадене, повръщане, диария или запек. Ако изпитвате такива симптоми, трябва да се консултирате с лекар и да прекратите употребата на аналгин.

4. Нарушения в бъбречната функция: Аналгинът може да окаже неблагоприятно въздействие върху бъбречната функция. Някои хора могат да изпитат увеличение на нивата на креатинин в кръвта или други аномалии в бъбречната функция след приемане на аналгин. Тези проблеми са по-често при дълготрайна употреба или при хора с предразположеност към бъбречни заболявания. Ако забележите промени в урина или дискомфорт в бъбречната област, трябва да потърсите медицинска помощ.

Лекар: Не яжте тази част от пилето, тя е най-вредна

5. Нарушения в нервната система: В редки случаи аналгинът може да доведе до нарушения в нервната система. Това може да се прояви като голова болка, сънливост, нервност или замаянее. Ако изпитвате такива симптоми, трябва да се консултирате с лекар и да спрете приемането на аналгин.

Важно е да се отбележи, че това са само някои от възможните странични ефекти на аналгина. Реакциите на лекарствата могат да варират от човек на човек, и е важно да се консултирате със своя лекар или фармацевт преди да започнете приема на аналгин или други лекарства. Ако изпитвате някакви нежелани странични ефекти, трябва да се консултирате с лекар незабавно.

В заключение, аналгинът е ефективен аналгетик, но трябва да бъдете внимателни при неговото приемане. Запознайте се със страничните ефекти и се консултирайте с медицински специалист, ако изпитвате някакви проблеми. Винаги следвайте указанията на лекаря и не превишавайте препоръчителната доза. Здравето винаги трябва да бъде на първо място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com